2013. április 8., hétfő

Metélőhagymás-csilis csavart kenyér 

Apjukom megkérdezte, ma milyen kenyeret fogok sütni – „Hmmm, még fogalmam sincs, majd kitalálok valamit.” - hangzott a válaszom. Aztán gyorsan megszületett az ötlet – teszek bele egy kis ezt meg azt, de mégis olyat, ami eltér az eddig sütöttektől. Így került bele ezúttal csili és metélőhagyma, és közben kitaláltam a formáját is, amihez egy újonnan vásárolt zománcos sütőforma adta az ötletet. Amikor megsült a kenyér, nagy izgalommal szegtem meg, de aztán csüggedten nézegettem a kenyérszelet mintázatát, ui. az nem is lett olyan különleges, mint amire számítottam. Az íze és az állaga viszont... huhuhúúú, azt hiszem, sosem sütöttem még ennél finomabb kenyeret, pedig ez már a sokadik dagasztás eredménye. A héja csak úgy ropog, a tésztája ruganyos, és a csili kellemesen érződik benne. A Kutyafül igen jót reggelizett belőle.
Az új sütőforma pedig nagyon jól vizsgázott – hiába, a régi típusú zománcos cuccoknál nincs is jobb!

 
Hozzávalók 35 cm-es kenyérsütő formához:

40 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. aprított metélőhagyma
1 csapott ek. só
1 jó mk. őrölt csili
10 dkg tejföl
1 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos víz
1 ek. méz
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:
  1. A liszteket egy tálban a sóval és a fűszerekkel elvegyítjük. A tejfölt 2 dl vízben megmelegítjük és hozzákeverjük az olívaolajat.
  2. Az élesztőt letakarva felfuttatjuk 1 dl mézes, langyos vízben, majd a tejfölös-olajos vízzel együtt a liszthez adjuk.
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk és téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala 35 cm hosszú legyen.
  5. A tésztalapot letakarjuk, és 15 perc pihentetés után a hosszabbik oldalainál fogva mindkét irányból feltekerjük, mintha pávaszemet készítenénk, csak a széleket egészen a tészta közepéig tekerjük.
  6. A kenyértésztát óvatosan megfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, és kicsit elegyengetjük, hogy takarosabb legyen.
  7. A sütőforma aljába sütőpapírt teszünk, belefektetjük a kenyeret, ollóval mintákat vágunk a tésztába, és letakarva további 20 percig kelesztjük.
  8. Ezután a tetejét megkenjük olajjal, és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc