2012. július 30.

Virslivel töltött rizsrántotta






Nem mintha nálunk mindig lenne itthon virsli, de azért elég sűrűn elfordul. Megint ez adta az ötletet, mint ahogy korábban is néhányszor. Virsli kisasszony és én, úgy látszik, jóban vagyunk. Gyümölcskenyér sütőformám sokáig szüzen figyelt a konyhaszekrényben. Gondoltam, éppen itt az ideje fölavatni. Virsli kisasszonyt bele is ültettem némi tojásos masszával keretezve, és megszületett a... majdnem azt írtam, hogy csoda. Csodáról azonban sajnos nem számolhatok be, mert ez a kaja nem az a fajta, ami után megnyaljuk a 10 ujjunkat is, de azért egész ehetőre sikeredett. Egyébként bárhogyan továbbfejleszthető, variálható; és ki tudja, talán még valóban csodát is művelhet vele valaki, akinek kedve szottyan rá, hogy elkészítse. Akinek azonban ez a kis történet elvette a kedvét attól, hogy megsüsse, annak gyorsan elárulom, hogy szavazzon mégis bizalmat neki, mert az én véleményemre a válogatósságom miatt nem mindig szabad adni. Másnak ui. kifejezetten ízlett, tehát bárki más is pozitívan csalódhat. :)

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 zacskó (125 g) előfőzött rizs
4 tojás

3 szál frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
3 szelet szendvicssonka
5 dkg trappista sajt
színes bors
őrölt fekete bors
őrölt csilipaprika
kevés napraforgóolaj
tej (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A rizst 10-12 perc alatt sós vízben megfőzzük, ha szükséges, még sózzuk. A (tejjel hígított) tojásokat felverjük, és a kihűlt főtt rizshez keverjük.
  2. A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott virslit, és pár perc alatt megpirítjuk. Közben a kétféle borssal ízesítjük. Kihűtjük.
  3. A vékonyan kiolajozott püspökkenyérformába egy réteg tojásos rizst kanalazunk, majd a közepére, keskeny sávban ráhalmozzuk a hagymás virslit. Befedjük a sajt- és sonkaszeletekkel, majd rásimítjuk a többi főtt rizst.
  4. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk őrölt csilivel. Felszeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése