2012. július 30., hétfő

Virslivel töltött rizsrántotta





Nem mintha nálunk mindig lenne itthon virsli, de azért elég sűrűn elfordul. Megint ez adta az ötletet, mint ahogy korábban is néhányszor. Virsli kisasszony és én, úgy látszik, jóban vagyunk. Gyümölcskenyér sütőformám sokáig szűzen figyelt a konyhaszekrényben. Gondoltam, éppen itt az ideje fölavatni. Virsli kisasszonyt bele is ültettem némi tojásos masszával keretezve, és megszületett a... majdnem azt írtam, hogy csoda. Csodáról azonban sajnos nem számolhatok be, mert ez a kaja nem az a fajta, ami után megnyaljuk a 10 ujjunkat is, de azért egész ehetőre sikeredett. Egyébként bárhogyan továbbfejleszthető, variálható; és ki tudja, talán még valóban csodát is művelhet vele valaki, akinek kedve szottyan rá, hogy elkészítse. Akinek azonban ez a kis történet elvette a kedvét attól, hogy megsüsse, annak gyorsan elárulom, hogy szavazzon mégis bizalmat neki, mert az én véleményemre a válogatósságom miatt nem mindig szabad adni. Másnak ui. kifejezetten ízlett, tehát bárki más is pozitívan csalódhat. :)

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 zacskó (125 g) előfőzött rizs
4 tojás

3 szál frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
3 szelet szendvicssonka
5 dkg trappista sajt
színes bors
őrölt fekete bors
őrölt csilipaprika
kevés napraforgóolaj
tej (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A rizst 10-12 perc alatt sós vízben megfőzzük, ha szükséges, még sózzuk. Miután kihűlt, elkeverjük a (tejjel hígított) tojásokkal.
  2. A virslit kis kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Közben megszórjuk a kétféle borssal. Kihűtjük.
  3. A dobozformát vékonyan kiolajozzuk, egy réteg tojásos rizst kanalazunk bele, majd a közepére, keskeny sávban ráhalmozzuk a hagymás virslit.
  4. A virslit beborítjuk a sajtszeletekkel, majd a sonkával, végül pedig a maradék rizst is rásimítjuk.
  5. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk őrölt csilivel. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése