2014. március 17.

Római tálban sült vadkovászos, krumplis cipó





Nagyon szeretem a krumplis kenyeret, mégse sütök jó ideje. Nem is tudom az okát, de valahogy így alakult. Most, hogy van vadkovászom, szívesen próbálgatom újra azokat a kelt tésztákat, amiket korábban élesztővel készítettem. Olyan jó kaland figyelni, megtapasztalni, hogy a jól ismert kenyereim, péksüteményeim működnek-e Zsófival is. Most a krumplison volt a sor, ui. egyrészt Fahéjtól tudom, hogy a vadélesztő a krumplit tartalmazó kelt tészta emelésében is jeleskedik, másrészt meg is kívántam ezt a fajta kenyeret, harmadrészt pedig saját szememmel is látni akartam. Közben nagy öröm ért, ui. eszembe jutott, hogy Anyának van római tálja, ami nekem most különösen jól jön, mert ebben végre elfér a kenyér. Sajnos még így is elég szögletes és inkább szétterül mintsem, hogy a hátát púposítaná, de talán éppen azért, mert ennyi tésztának túl nagy egy ekkora tál.
Sosem próbáltam még cserépedényben sütni, amit egyébként nagyon izgalmasnak tartok. Kivételesen hőlégkeverésessel sütöttem, mert azt kelt tészta esetében még sosem próbáltam, és kíváncsi voltam, mit művel a kenyérrel ez a sütési mód. Valószínűleg a római tál, a krumpli és Zsófi együttes munkájának eredménye, hogy most sem kellett csalódnom a vadkovászos kenyérben, mert olyan finom lett, hogy ezt már csak a kemencében való sütés tudná űberelni.
Kicsit sok képet sikerült készítenem. :D






Hozzávalók 1 cipóhoz:

10 dkg vadkovász + 1 dl víz + 10 dkg kenyérliszt
45 dkg kenyérliszt
15 dkg főtt, áttört krumpli
1 csapott ek. só
1 mk. cukor
kb. 2 dl burgonya főzőlé
kevés napraforgóolaj a kelesztéshez

elkészítés:


  1. Előző este a befőttes üvegben lévő vadélesztőnkből kiöntünk 10 dkg-ot, alaposan elkeverjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel, és letakarva hagyjuk egy éjszakán át.
  2. Másnap megtisztítjuk a krumplit, kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, villával áttörjük, és a főzőlével együtt langyosra hűtjük.
  3. A kelesztőtálban lévő vadélesztőre rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a főtt krumplit a főzőlével együtt, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen negyedórát pihentetjük, majd ismét megdagasztjuk. Megint 1 órát pihentetjük.
  4. A megkelt tésztát liszttel enyhén beszórt felületre borítjuk, lisztes kézzel kissé kihúzzuk, majd fentről és lentről egymásra hajtjuk a tésztát, ill. jobbról és balról is behajtjuk. Hajtással lefelé a kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarva pihentetjük 1 órát, majd újra meghajtogatjuk.
  5. Az összesen 3 órás kelesztési idő leteltével enyhén lisztezett felületen cipóvá formázzuk (ki-ki a maga bevált módszere szerint), majd beletesszük a kiolajozott római tálba. Letakarjuk, és kb. 1,5 óra alatt másfélszeresére kelesztjük.
  6. Ez idő alatt a római tál fedelét hideg vízbe téve áztatjuk. A sütőt hőlégkeverésre állítjuk és előmelegítjük 230°C-ra.
  7. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, éles késsel bevágjuk, majd sütőbe toljuk, és a hőfokot 200°C-ra mérsékelve 30 percig sütjük a kenyeret.
  8. A hőfokot 180°C-ra mérsékeljük, és fedő nélkül sütjük további kb. 30 percig. A cipót kivesszük a formából, megkenjük vízzel, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.