Bár már évek óta újra akarom fotózni az osztrák meggyes-marcipános kalácsot, egy kevéske kimaradt csokiöntet okán mégis inkább ezt a változatot sütöttem meg. Annyi baj legyen, így legalább „blogilag” is volt mivel indítani az új évet. :D Igaz, annyi édesség után nem éppen számít jó felütésnek ez a recept, mivel azonban az ünnepek alatt nem készítettem sem kalácsot, sem bejglit, ez a húzás talán megbocsátható. Én mindenesetre rögtön megbocsátottam magamnak, amint megszegtem a kalácsot. :D
Baráti beszélgetéshez, vagy egy jó könyvhöz, egy csésze teával igazán kellemes élményt nyújt. :)
Hozzávalók 20-22 cm-es tortaformához:
a tésztához:
40 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
1 mk. só
4 dkg vaj
1 nagy tojás
2,3 dkg friss élesztő
2 dl tej + víz fele-fele arányban
mandulapehely a szóráshoz
porcukor a tálaláshoz
a töltelékhez:
20 dkg magozott (fagyasztott) meggy
3 dkg kristálycukor
1 csapott tk. őrölt fahéj (elhagyható)
4 dkg vaj
3,5 dkg porcukor
1 dkg holland kakaópor
1 ½ ek. tej
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40-45 perc
Megjegyzés, tipp:
2,3 dkg friss élesztő
2 dl tej + víz fele-fele arányban
mandulapehely a szóráshoz
porcukor a tálaláshoz
a töltelékhez:
20 dkg magozott (fagyasztott) meggy
3 dkg kristálycukor
1 csapott tk. őrölt fahéj (elhagyható)
4 dkg vaj
3,5 dkg porcukor
1 dkg holland kakaópor
1 ½ ek. tej
elkészítés:
- A töltelékhez a puha vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet vízgőz fölött összemelegítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen, és kenhető állagúvá váljon. (Előző nap is elkészíthetjük.)
- A tésztához a langyos, vizes tej elegyében simára keverjük az élesztőt egy kevés cukorral és liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- Az átszitált, porcukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, felvert tojás nagy részét, a felfutott élesztőt, és megdagasztjuk. Kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A magozott meggyet alaposan lecsepegtetjük (ha mirelit, akkor előbb kiolvasztjuk, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd a levétől jól lecsepegtetjük) és összekeverjük (a fahéjjal vegyített) kristálycukorral. Félretesszük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon 45x35 cm-es téglalapra kinyújtjuk, a teljes felületét megkenjük a csokoládémázzal, szépen elosztva rászórjuk a meggyet, és felgöngyöljük.
- A rudat csiga alakban feltekerjük, és az oldalán is sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába helyezzük. Letakarva, 20-30 percet kelni hagyjuk.
- A kalács tetejét lekenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk mandulapehellyel, és előmelegített sütőben megsütjük (ha nagyon pirulna, a tetejét alufóliával letakarjuk). A formából kivéve tortarácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
- Meghintjük porcukorral, és a kínáláshoz cikkekre vágjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40-45 perc
Megjegyzés, tipp:
Mivel az egyik ünnepi desszerthez én jó sok csokiöntetet készítettem, ezért a kimaradt mennyiségből nehéz volt megállapítani, hogy mennyi hozzávalóból kellene készítenem, ha mindössze annyit akarnék, amennyi ennek a kalácsnak a töltelékéhez kell. Úgyhogy csak megsaccoltam, hogy mennyi vaj, cukor, kakaópor és tej kellene hozzá. Előre is bocsi, ha elszámoltam, de szerintem nem tévedtem sokat. :)