2014. január 7., kedd

Gombás pöfeteg







A karácsonyi menüből kimaradt egy kis gombamártás, de hirtelen nem tudtam, hogyan használhatnám fel. Persze lehetett volna belőle melegszendvicskrém is, de most valamiért nem szívesen adtam volna a Kutyánszkinak kenyeret ebédre. Aztán beugrott, hogy mi legyen belőle – valamilyen húspótló, fasírt jellegű étel. Nem is kellett hozzá egyéb, csak egy kis tojás meg liszt, és már kész is volt az aznapi ebéd. :)
Ezeket a kis pöfetegeket valamilyen mártogatóssal is ehetjük, vagy akár főzelékhez is kínálhatjuk.







Hozzávalók 10 darabhoz: 

1 fej vöröshagyma 
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek mangalicazsír
15 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt) 
1,5 dl húsleves alaplé (leveskockából is lehet) 
½ mk rozmaring
½ mk kakukkfű
½ mk bazsalikom
őrölt fekete bors

1 csapott ek liszt
1 dl tejszín
1 kis tojás
kb. 10 dkg liszt
zsemlemorzsa a hempergetéshez
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:


  1. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zsíron megdinszteljük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével és így főzzük tovább, amíg a levét majdnem teljesen elfövi.
  3. Ekkor rászórjuk a lisztet, összekeverjük, felöltjük a tejszínnel és besűrítjük. Hűlni hagyjuk. (Kb. 20 dekányi tejszínes gombamártásunk lesz.)
  4. Elkeverjük a villával felvert tojással, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a lisztet.
  5. Egy evőkanállal kis adagokat kiveszünk a masszából, golyókat formázunk belőle (nem baj, ha ragad), meghempergetjük a zsemlemorzsában és hempergetés közben formásabbra alakítjuk.
  6. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, kisütjük benne a pöfetegeket, majd papírtörlőre szedjük és tálaljuk.