2016. július 30.

Diós brownie házi vaníliafagyival, cukros dióval










Időről-időre befigyel egy süti, ami aktuális kedvencemmé avanzsál, és feledteti az előzőt. Persze valójában egyik sem előzheti meg a másikat az iránta érzett rajongásban, mert ezek a № 1. sütemények ugyebár nem egyformák, hiszen különbözőképpen készülnek, más-más ízűek. Csak egy közös van bennük – mindegyik Isteni a maga nemében. Még jó, hogy a kedvenc receptjeim között bármikor utánanézhetek, hogy az évek alatt eddig mely édességekre biggyesztettem rá a legkedvesebb jelzőt.
Ez a brownie most a legújabb szerelmem. :) Az eredeti recepttől eltértem egy csöppet, kevesebb cukrot és sütőport, ill. picit több lisztet tettem bele, továbbá dióval turbóztam fel a tésztát, hátha így a Kutyinyek is szeretni fogja. Így lett – széles mosollyal ette, pedig a csokis/kakaós édességekkel nem ápol túl jó barátságot. A cukros diót is pluszként készítettem hozzá, ami nálam a fagyi kötelező tartozéka.
Bár javában tombol a nyár, most valahogy nem kívánjuk a fagyit, úgyhogy most kizárólag ennek a sütinek a kedvéért készítettem hozzá – na nem mintha a süti megsúgta volna nekem, ő mit kíván. :D De mivel az eredeti receptben fagyival ajánlották, én is úgy éreztem, anélkül kissé „kopasz” lenne. Így együtt alkotnak kerek egészet az ízlelőbimbóim szerint is. Arról nem is beszélve, hogy nem csak ízre tökéletes, hanem szemrevaló is, és úgy tűnt, ez a kis huncut még a kamera előtti pózolásban is tehetséges. :D







Hozzávalók 15 szelethez, 20x30cm-es tepsihez:


Tésztához:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
23 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
18 dkg liszt
15 dkg aprított dió
4 tojás
1 mk. sütőpor

Tálaláshoz:
15 gömb házi vaníliafagylalt
7 dkg dióbél
3 ek. kristálycukor

elkészítés:
  1. A darabokra tört csokoládét a vajjal vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kétféle cukrot, és hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat kézi habverővel egyesével a csokimasszához keverjük, majd hozzádolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet és az aprított diót.
  3. A tésztamasszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. A süteményt rácsra tesszük és langyosra hűtjük.
  4. A tálaláshoz az aprított diót tapadásmentes serpenyőbe tesszük, rászórjuk a cukrot, és kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Sütőpapírra vagy teflonos tepsibe öntjük, kihűtjük, majd összetördeljük.
  5. A süteményt négyzetes szeletekre vágjuk, és vaníliafagyit, valamint cukros diót kínálunk mellé.
sütési hőfok 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc