2019. május 25.

Vaníliakrémes-bogyós gyümölcsös rakott piskóta






 
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. :) Igazából ennyi a lényeg. :D De azért egy kicsit bővebben is írok róla. ;)
Nemrég elég egyenetlenre sikeredett a piskótám, ezért későbbi felhasználásig beraktam a mélyhűtőbe. Mindenképp valamilyen rakott desszerthez akartam felhasználni, és mivel egy adag áfonya már napok óta a hűtőben várakozott, gondoltam, felhasználom hozzá egy kis mirelit málnával karöltve. Jól jött ez a korábban megsütött piskóta, mert így csak a többi hozzávalót kellett frissen elkészíteni, és ennek köszönhetően elég hamar megvoltam vele. Annyira ízlett, hogy a maradék piskótából pár nappal később újráztam, de ezúttal a málna mellé végre az imádott földieper kerülhetett. Számomra így az igazi. :) Jó kis vasárnapi desszertünk lett.






Hozzávalók 6 személyre:

20 dkg kész piskóta (vagy babapiskóta)

Krémhez:
1 ½ cs. vaníliaízű pudingpor
5 dl tej
10 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg vaj
20 dkg mascarpone vagy natúr Philadelphia krémsajt

Csokoládéöntethez:
2 dkg holland kakaópor
8 dkg cukor
8 dkg vaj
0,5 dl tej

Rétegezéshez és a díszítéshez:
20 dkg földieper + a díszítéshez
20 dkg málna (ha mirelit, előbb kiolvasztjuk)
menta- és/vagy citromfűlevélkék

elkészítés:

  1. A krémhez a pudingport a kétféle cukorral lábasba tesszük, simára keverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a többi tejjel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Még forrón belekeverjük a puha vajat, és teljesen kihűtjük.
  2. A mascarponét robotgéppel magas fokozaton a pudinghoz keverjük (ha úgy szimpatikusabb, a puha vajat ekkor is hozzákeverhetjük).
  3. A csokoládéöntethez a hozzávalókat fém tálba tesszük, és vízgőz fölött összemelegítjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A kb. 24x20 cm-es sütőtálban elosztunk 3 evőkanál csokiöntetet, kirakjuk a kisebb darabokra vágott piskóta felével, majd meglocsoljuk a fele mennyiségű csokiöntettel. Kirakjuk a karikára vágott eperrel, és elosztjuk rajta a krém felét.
  5. Befedjük a megmaradt piskótadarabokkal, meglocsoljuk a többi csokiöntettel, és rászórjuk a málnát. Végül rásimítjuk a krém másik felét.
  6. A desszertet folpackkal letakarva, 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd eperszemekkel, valamint menta- és/vagy citromfűlevélkékkel díszítjük.

Megjegyzés:
A piskótát e recept szerint sütöttem. Ehhez a desszerthez a piskóta receptjében leírt mennyiségnek csak a felét használtam fel.