2022. november 4.

Csokoládés Oreo sütemény

 

 


 
A kora reggeli hírolvasásaim alkalmával mindig felugrik valami Youtube-os ajánló. Így találtam rá egy sütés nélküli desszerteket egybefogó, videós receptgyűjteményre. Ez a pofonegyszerű Oreós süti szerintem kilógott a sorból, mert attól még, hogy nem sütőben készült, hanem serpenyőben, fedő alatt, még ugyanúgy sütést igényel. Tény, hogy ilyen kis mennyiségű tészta miatt haszontalan dolog bekapcsolni a rendes sütőt már csak azért is, mert a lefedett serpenyő keretezte jóval kisebb helyen ugyanolyan végeredményt érhetünk el. Sajnos azonban mini sütőkeret vagy pici tepsi híján mégis kivitelezhetetlen volt a serpenyős sütési mód. Ezért én kénytelen kelletlen sütőben készítettem el, feleslegesen felfűtve miatta a nagyobb légteret. A süteményt megízlelve aztán egyértelművé vált, hogy dupla, sőt tripla adagot kellett volna sütnöm. És nem csak azért, mert akkor valóban érthető döntés lett volna a sütő bekapcsolása, hanem azért is, mert ez az Oreós finomság bizony tényleg annyira ízletes, hogy megérte volna többet készíteni belőle. Viszont az a tény, hogy nálunk sosincs itthon 2-3 csomag Oreo keksz (sőt 1 csomag is csak szökő évente; meg az, hogy elsőre legtöbbször óvatos duhaj vagyok), keresztbe húzta a nagyobb mennyiségű édesség előállítását. Minden esetre azt javaslom, hogy aki nekifog, az tényleg kétszeres adaggal kezdje, mert megéri. ;)

 


Hozzávalók 6 darabhoz:

1 cs. (14 db) klasszikus Oreo keksz
1 tk. sütőpor
kb. 1 dl tej
12 dkg tejcsokoládé
2 dkg aprított mandula

elkészítés:
  1. A kekszet tálba tesszük, kisebb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a sütőport, felöntjük a tejjel, és addig keverjük, hogy egynemű legyen. A folyékony masszát 5 percig állni hagyjuk.
  2. Újra átkeverjük, és sütőpapírral bélelt, 18x8 cm-es (vagy 15x10 cm-es) sütőformába öntjük. Egyenletesen elsimítjuk.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az aprított mandulát, és – az aljukat kivéve – minden oldalukon megmártjuk benne a tésztadarabokat.
  5. A mandulás csokimázas sütiket sütőpapírra sorakoztatjuk és hűtőbe tesszük annyi időre, hogy megdermedjen rajtuk a bevonat.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Megjegyzés:
Felteszem, ilyen kicsi sütőformája nem sokaknak van – nekem sincs. Ezért én sütőkeretet és a hozzá tartozó szűkítőt használtam.
Érdemes egyébként dupla (ehhez 18x16 cm-esre állítottam a sütőkeretet) vagy tripla adagot sütni (főleg sütőkeret híján), egyrészt azért, mert nagyon finom, másrészt akkor a jól bevált 25x20 cm-es tepsinket használhatjuk. ;)