2014. február 12., szerda

Túrótorta vörösboros ananászpürével






A Kutyafüllel nemrég ünnepeltük vadházasságunk és 4 közös macskagyerekünk együttes nevelésének évfordulóját. Erre a jeles alkalomra illett sütnöm valamit, ráadásul olyan sütit, ami mindkettőnk nagy kedvence. Ez pedig a túrótorta. Fura mód mégse sütök ilyet túl sűrűn, pedig tényleg imádjuk. Most meg akartam bolondítani valamivel, és először aszalt szilvát és aszalt vörös áfonyát vettem elő, amit megbolondítottam egy kis vörösborral. Közben eszembe jutott, hogy nem ártana neki pár kocka étcsoki, de aztán a csoki rácáfolt, mert mégis ártott neki – égett ízű lett. Biztos elkalandoztam és odakozmált egy csöppet, bár ez az edény alján nem látszódott. Mindegy, kuka... vagyis nem mindegy, de kénytelen voltam kidobni a nem írom le, mihez hasonlító, gyanús színű és állagú szószt. :D Aztán lázasan kutattam másféle aszalt gyümi után, míg végül rábukkantam a kandírozott ananászra, és ezt is összeházasítottam egy kis vörösborral. Jaj, de jó, ezt már nem kellett kidobni! Kissé fanyar, savanykás ízű gyümölcsszósz kerekedett ki belőle, ami kimondottan jól illett ehhez a túrótortához. Boldogan szolgáltam hát föl annak a férfinak, aki 5 éve jóban-rosszban mellettem áll. :)









Hozzávalók 20 cm-es (kivehető aljú) tortaformához: 

Tésztához: 
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
zsemlemorzsa a szóráshoz 

Krémhez: 
30 dkg túró
10 dkg 20%-os tejföl (vagy házi készítésű mascarpone) 
2 nagyobb tojás
8 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 púpozott ek búzadara
2 dkg vaj
1 kis citrom reszelt héja 

Vörösboros ananászpüréhez: 
10 dkg kandírozott ananászkocka
2,5 dl félédes vörösbor
1 kis citrom leve 

Díszítéshez: 
3 ek dió krokant
porcukor a szóráshoz

elkészítés:


  1. A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a felvert tojással együtt gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát két részre vesszük úgy, hogy az egyik adag kicsivel több legyen és mindkettőt gombóccá alakítjuk.
  3. A kisebbik tésztagombócot rátesszük a tortaforma aljára, ellapogatjuk, majd nyújtófával akkorára nyújtjuk, mint a forma alja.
  4. A nagyobbik tésztagombócot kettévesszük, enyhén lisztezett felületen 10 cm széles, kb. 63 cm hosszú sávvá nyújtjuk (lehet két részletben is nyújtani), a sávot hosszában kettévágjuk, ha szükséges, késsel egyenesre igazítjuk, és az alsó tésztarészhez nyomkodva kialakítjuk belőle a torta 5 cm magas szélét.
  5. A tészta alját villával megszurkáljuk és háztartási fóliával lefedve hűtőben pihentetjük fél órát. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával.
  6. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  7. A sárgáját a túróval, a tejföllel, a kétféle cukorral, a vajjal és az alaposan megmosott és megszárított citrom reszelt héjával együtt robotgép haberőjével krémesre keverjük, majd hozzáforgatjuk a fehérjehabot.
  8. A krémet a tésztakosárba simítjuk és előmelegített sütő alsó harmadában tűpróbáig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk.
  9. Ha kész, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és még 5 percig bent hagyjuk a tortát. (Közben elkészítjük a dió krokantot, ami pont úgy készül, ahogy a mogyoró krokant).
  10. A süteményt ezután kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihűlni. Tetejét megszórjuk dió krokanttal és porcukorral.
  11. A püréhez az ananászt 1 dl borral felfőzzük, hogy megpuhuljon, kicsit hűlni hagyjuk, majd késes mixerben pürésítjük.
  12. A pürét visszatesszük a lábosba, hozzáadjuk a többi bort és a citromlevet, pár percig főzzük, majd botmixerrel még pürésítünk rajta. Teljesen kihűtve a tortához kínáljuk.

sütési hőfok: 180ºC 
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc