2014. február 12., szerda

Túrótorta vörösboros ananászpürével





A Kutyafüllel nemrég ünnepeltük vadházasságunk és 4 közös macskagyerekünk együttes nevelésének évfordulóját. Erre a jeles alkalomra illett sütnöm valamit, ráadásul olyan sütit, ami mindkettőnk nagy kedvence. Ez pedig a túrótorta. Fura mód mégse sütök ilyet túl sűrűn, pedig tényleg imádjuk. Most meg akartam bolondítani valamivel, és először aszalt szilvát és aszalt vörös áfonyát vettem elő, amit megbolondítottam egy kis vörösborral. Közben eszembe jutott, hogy nem ártana neki pár kocka étcsoki, de aztán a csoki rácáfolt, mert mégis ártott neki – égett ízű lett. Biztos elkalandoztam és odakozmált egy csöppet, bár ez az edény alján nem látszódott. Mindegy, kuka... vagyis nem mindegy, de kénytelen voltam kidobni a nem írom le, mihez hasonlító, gyanús színű és állagú szószt. :D Aztán lázasan kutattam másféle aszalt gyümi után, míg végül rábukkantam a kandírozott ananászra, és ezt is összeházasítottam egy kis vörösborral. Jaj, de jó, ezt már nem kellett kidobni! Kissé fanyar, savanykás ízű gyümölcsszósz kerekedett ki belőle, ami kimondottan jól illett ehhez a túrótortához. Boldogan szolgáltam hát föl annak a férfinak, aki 5 éve jóban-rosszban mellettem áll. :)






Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
zsemlemorzsa a szóráshoz

Krémhez:
30 dkg túró
10 dkg 20%-os tejföl (vagy házi készítésű mascarpone)
2 nagy tojás
8 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 púpozott ek. búzadara
2 dkg vaj
1 kis citrom reszelt héja

Vörösboros ananászpüréhez:
10 dkg kandírozott ananászkocka
2,5 dl félédes vörösbor
1 kis citrom leve

Díszítéshez:
3 ek. dió krokant
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a felkockázott, hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, és a felvert tojással együtt gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik adag kicsivel több legyen, és mindkettőt gombóccá formázzuk.
  3. A kisebbik tésztagombócot rátesszük a kivehető aljú vagy a kapcsos tortaforma aljára, ellapogatjuk, majd nyújtófával a forma aljának széléig nyújtjuk.
  4. A nagyobbik tésztagombócot enyhén lisztezett felületen 10x31.5 cm hosszú sávvá nyújtjuk, majd a tésztasávot hosszában kettévágjuk, és a kapott tésztadarabokat az alsó tésztalaphoz nyomkodva kialakítjuk a torta 5 cm magas oldalát.
  5. A tésztalapot villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva, hűtőben pihentetjük fél órát. Pihentetés után a tésztalapot megszórjuk zsemlemorzsával.
  6. A krémhez a tojások fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájákat a túróval, a tejföllel, a kétféle cukorral, a vajjal és az alaposan megmosott és megszárított citrom reszelt héjával együtt robotgéppel krémesre keverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot.
  7. A krémet a tésztakosárba simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk. Miután megsült, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, még 5 percig bent hagyjuk a tortát, majd kivesszük a sütőből, lekapcsoljuk róla a forma oldalát, és a tortát rácson hagyjuk kihűlni
  8. Elkészítjük a dió krokantot, eszerint a recept szerint, majd a torta tetejére szórjuk és meghintjük porcukorral.
  9. A püréhez az ananászkockákat 1 dl borral puhulásig főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd késes aprítóval vagy botmixerrel pürésítjük.
  10. A pürét visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a többi bort, a citromlevet, és pár percig főzzük. Botmixerrel tovább pürésítjük, majd teljesen kihűtjük. A tortához kínáljuk.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)
sütési idő: kb. 60 perc