2018. június 16.

Egyszerű túrós-ricottás sütemény ribizlivel







Az utóbbi napokban gyorsan elkészíthető sütik után kutattam a neten, és megakadt a szemem ezen az egyszerű recepten. Több magyar oldalon is ugyanaz a leírás szerepelt „Topfa Feingeback” néven, de amikor utána akartam járni, hogy ez vajon tényleg német sütemény-e, falakba ütköztem. Ezen a néven ui. semmit sem találtam a német nyelvű oldalakon. Aztán elkezdtem átalakítani a megadott elnevezést Topfen Feingebäck-re, és láss csodát, így már értelmet nyert a kissé kifacsart kifejezés, ami magyarul csak annyi tesz, így egyszerűen, hogy „túrós sütemény”. :D Sajnos ezen a „finomított” néven sem sikerült találatokat begyűjteni, pláne nem kideríteni a süti eredetét.
Én csak annyit változtattam rajta, hogy az előírt túrómennyiség felét ricottára cseréltem, ill. mazsola helyett ribizlivel bolondítottam. Könnyű, nagyon finom süti lett az eredmény. :)






Hozzávalók 21x31 cm-es tepsihez:

6 tojás
13 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
18 dkg tejföl
25 dkg túró
25 dkg ricotta
1 kezeletlen citrom reszelt héja
14 dkg extra finom süteményliszt
egy csipet só
1 cs. sütőpor
40 dkg ribizli (lehet mirelit is)
5 dkg finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a tejföllel kikevert, sóval, reszelt citromhéjjal ízesített túróhoz, és beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe öntjük, rászórjuk a nádcukorral kevert ribizlit, és előmelegített sütőben készre sütjük. (A mirelit ribizlit előbb kiolvasztjuk, lecsepegtetjük, és utána forgatjuk össze a cukorral.)
  3. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc