2015. március 6.

Latte macchiato rizs - avagy a „lepassiógyümölcsözött” kiwano esete






Egy ideje nem iszunk már instant kávét, ezért legalább 1 éve a kávés dobozkámban lapít 5-6 Jacobs 3in1 kávépor. Arra az esetre tartogatom, ha véletlenül kifogynánk a szemes kávéból. Ez eddig még nem fordult elő, ezért úgy gondoltam, használni kellene belőle. Ezt a könnyen elkészíthető pohárkrémet hoztam össze, és felhasználtam hozzá a maradék mascarponémat is.
Annak a tejszínhabon látható, díszítésre szánt zöld színű, zselés állagú „matyinak” picit vicces a sztorija. Történt ui. hogy moziba menet, a közeli nagyvárosban betértünk egy bevásárlóközpontba, és ott több más, nálunk beszerezhetetlen gyümölcs között megláttam a kiwano nevű „nemgyümölcsöt”. Úgy megörültem neki, hogy végre vehetek passiógyümölcsöt, hogy rögtön a kosaramba tettem. A dobozka oldalán ui. ott virított egy kép a termés belsejéről. Én kis oktalan azt hittem, ez a passiógyümölcs (vagy más néven maracuja), és igencsak elsiklottam ama tény fölött, hogy annak nem is ilyen a héja... meg a belseje se. Na de ne csodálkozzon az, aki előbb vásárol, aztán gondolkodik! :D (Bloggertársaim most bizonyára mosolyognak, vagy köröznek egyet a szemükkel.)
Amikor aztán a másnapi fintorgós kóstolás, illetve a pohárkrém fotózása után rákerestem a neten, szomorúan konstatáltam, hogy ez a rücskös „sünuborka” nem is gyümölcs, hanem zöldség, és az uborkafélék családjába tartozik.
Állítólag főleg natúr joghurt ízesítésére lehet használni, és ki lehet belőle hozni egy ál-tzatzikit, de tengeri herkentyűkkel készült saláták ízesítésére, sőt koktélokhoz és gyümölcssaláták díszítésére is alkalmas. Hát nem tudom, én nem barátkoztam össze vele, mivel eleve nem kedvelem az uborkát sem.
Jó lenne megkóstolni egy nem kényszerérett példányt is, mert gyanítom, így azért nem pont olyan az íze, mint amilyennek eredetileg lennie kell. Amit én vettem, az savanykás és eléggé uborkaízű volt, keveredve némi sárgadinnyés aromával, de a német nyelvű wikipédia leírása szerint banánosan citromosan passiógyümölcsös. Tehát, ha véletlenül egy uborkaízű példányt sikerült beszerezni, akkor semmi esetre se tegye rá senki tejszínhabra! :D Ellenkező esetben egész nyugodtan.
De legalább a pohárkrém finom volt! :D




Hozzávalók 3-4 személyre:

3 dl tej
6 dkg rizs
3 dkg cukor (ha kávéval készül, akkor 4 dkg cukor)
1 ek. 3in1 kávépor vagy instant kávé (pl. Jacobs 3in1)
egy csipet só
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A tejet a cukorral, az instant kávéval, a sóval lábasba tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és néha megkeverve, fedő nélkül egészen kis lángon majdnem teljesen puhára főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kávés tejberizst tálba tesszük, alaposan elkeverjük a mascarponéval, majd óvatosan hozzáforgatjuk a vaníliás cukorral ízesített tejszínhab nagy részét.
  3. A krémet elosztjuk 3-4 üvegpohárban, és a megmaradt tejszínhabbal díszítjük. Behűtve tálaljuk.