2016. február 15., hétfő

Tejszínes pizzamártásban sült hús









A pizzát mindig ugyanabból az étteremből rendeljük, és bár a saját készítésű pizzámat is imádjuk, mégis viszonylag ritkán fordul elő, hogy azt sütök. Nemrég azonban gyors egymásutánban háromszor is magam készítettem. A 3. alkalom a sütésre a névnapomkor volt, és kifejezetten Anya kérésére történt. A pizzához főzött mártás azonban kissé csípősre sikeredett, és nem mertem Anyáékat sokkolni vele. Be is került a hűtőbe pár napra, addig várt a sorsára, én pedig főztem egy új adag, nem annyira csípős szószt. Végül a félretett mártás nem pizzatésztára került, hanem kitaláltam, hogy húst sütök benne. És milyen jól tettem! Eleve imádjuk a szaftos húsokat, úgyhogy jól éreztem, hogy a pizzamártásos hús is dobogós helyet kapna a kedvenc ételeim listáján. Valóban így lett, mert ez a pofon egyszerű húsétel fej-fej mellett végzett a paprikás hagymamártásban, ill. a fűszeres-tejszínes mártásban sült husi mellett. :)













Hozzávalók 6 személyre:

80 dkg csirkemellfilé
őrölt fekete bors

liszt
4-5 ek. olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán sajt

Mártáshoz:

1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 kis doboz sűrített paradicsom
1,5 ek. ketcup
1 tk. darált csípős paprika
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 tk. rozmaring
1 tk. majoranna
1 mk. borsikafű
3 babérlevél
őrölt fekete bors

1 tk. cukor (ha szükséges)
3 ek olívaolaj
1,5 dl víz
1 dl tejszín

elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, a két fél mellfilét rostjaira merőlegesen, a kést függőlegesen tartva 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
  2. A szeleteket lisztbe mártjuk, az olajon mindkét oldalukon hirtelen kisütjük, majd félretesszük.
  3. A mártáshoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük, és a vöröshagymával együtt serpenyőben, az olívaolajon megdinszteljük. Közben sózzuk. (Vigyázzunk, hogy ne dinszteljük sokáig, nehogy a fokhagyma megkeseredjen benne!)
  4. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a darált paprikát és a ketchupot, megfűszerezzük, felöntjük a vízzel, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Fedő nélkül mártás állagúra főzzük, majd kivesszük belőle a babérlevelet, és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejszínt.
  5. A sütőtálban lerakunk egy réteg húst, befedjük a mártás harmadrészével, majd újabb réteg hús és mártás következik, végül a harmadik húsréteg után a maradék mártással zárjuk a sort.
  6. A húst előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd megszórjuk a sajttal, és ráolvasztjuk. Tetszés szerinti körettel együtt tálaljuk, de leginkább spagetti illik hozzá.

sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Az étel egyéb csirkealkatrészekből vagy sertéshúsból is elkészíthető.
Köretnek lingune tésztát főztem hozzá, amit megfuttattam fokhagymás olívaolajon, és reszelt parmezán sajttal együtt tálaltam.



























A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.