2012. október 8.

Húsos-kukoricás bucik





A bucik eredetileg gyros-batyuk muffinformában névre hallgatnak, és megint csak Fahéj receptjeinek sorát gazdagítja. Sokáig szemeztem vele, aztán amikor már kellő gyakorlatnak örvendtem a kelt tészták készítése terén, nekiálltam. Ennek is már jó pár hónapja, de most örömmel megosztom itt. Hogyhogy nem, megint változtattam a recepten, de csak, ami a tölteléket illeti, mivel gyros fűszerkeverékem nem volt itthon, de maradék sült husi annál inkább. A muffinok kettévágva ugyan nem lettek olyan szépek, mint Fahéj batyujai a közepükön csücsülő töltelékkel, de ízre megfeleltek a velük szemben támasztott követelménynek. A tészta is remek lett.
Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel elképzelhető, tegyen bele ki-ki olyan húst, amit a hűtőben talál, és szórjon rá olyan fűszert, ami az ízlésének és aktuális hangulatának megfelel, no meg, amit konyhaszekrény tartalma megenged.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
40 dkg finomliszt
2 tk. só
½ mk. őrölt fekete bors
4 ek. olaj
2 dk.g élesztő
1 tk. cukor
½ dl tej
kb. 2 dl langyos víz

Töltelékhez:
25 dkg maradék sült hús
1 fej vöröshagyma
őrölt csili
3 ek. csemegekukorica
5-6 dkg reszelt Pannónia sajt
3-4 ek. tejföl
2 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A liszthez vegyítjük a sót, a borsot, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos vizet, amennyit felvesz.
  2. Közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A maradék sült húst felaprítjuk, vagy késes mixerrel ledaráljuk, az apróra vágott és 2 evőkanál olajon megdinsztelt hagymára tesszük és átforgatjuk. Hozzákeverjük a kukoricát, és hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát a muffintepsinél nagyobb téglalapra nyújtjuk, és 12 db, kb. 10x10 cm-es lapokra vágjuk.
  5. A tésztadarabokat a forma mélyedéseibe illesztjük úgy, hogy a csücskeik túllógjanak rajtuk, majd a kukoricás húst egyenletesen elosztjuk a tésztakosarakban. Kevés tejfölt kanalazunk rájuk, és megszórjuk reszelt sajttal.
  6. A tészta csücskeit egymásra hajtjuk, kicsit összecsippentjük, és a tetejüket lekenjük napraforgóolajjal.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a sütőből kivéve, pár percre letakarjuk egy konyharuhával, hogy a tetejük megpuhuljon.
  8. A bucikat kivesszük a tepsiből, és fokhagymás tejfölt kínálunk mellé, vagy főzelék mellé adjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc