2012. október 8., hétfő

Húsos-kukoricás bucik






A bucik eredetileg gyros-batyuk muffinformában, és megint csak Fahéj receptjeinek sorát gazdagítja. Sokáig szemeztem vele, aztán amikor már kellő gyakorlatnak örvendtem a kelt tészták készítése terén, nekiálltam. Ennek is már jó pár hónapja, de most örömmel megosztom itt. Hogyhogy nem, megint változtattam a recepten, de csak, ami a tölteléket illeti, mivel gyros fűszerkeverékem nem volt itthon, de maradék sült husi annál inkább. A muffinok kettévágva ugyan nem lettek olyan szépek, mint Fahéj batyujai a közepükön csücsülő töltelékkel, de ízre megfeleltek a velük szemben támasztott követelménynek. A tészta is remek lett.
Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel elképzelhető, tegyen bele ki-ki olyan húst, amit a hűtőben talál, és szórjon rá olyan fűszert, ami az ízlésének és aktuális hangulatának megfelel, no meg, amit konyhaszekrény tartalma megenged.


Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
40 dkg finomliszt
2 tk só
½ mk őrölt fekete bors
4 ek olaj
2 dkg élesztő
1 tk cukor
½ dl tej
kb. 2 dl langyos víz

Töltelékhez:
25 dkg maradék grill fűszeres-fokhagymás sült csirkemell vagy egyéb sült hús
1 fej vöröshagyma
őrölt csili
3 ek csemegekukorica
5-6 dkg reszelt Pannónia sajt
3-4 ek tejföl
2 ek napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszthez vegyítjük a sót, a borsot, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos vizet, amennyit felvesz.
  3. Közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle és meleg helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük.
  4. A maradék húst felaprítjuk vagy késes mixerrel ledaráljuk, az apróra vágott és 2 ek olajon megdinsztelt hagymára tesszük és átforgatjuk.
  5. Hozzákeverjük a kukoricát is és hűlni hagyjuk.
  6. A megkelt tésztát a muffintepsinél nagyobb téglalappá nyújtjuk és 12 db, kb. 10x10 cm-es lapokra vágjuk.
  7. A tésztadarabokat a forma mélyedéseibe illesztjük úgy, hogy a csücskei kilógjanak, majd a húst egyenletesen elosztjuk a tésztákon, mindegyikre kanalazunk egy kis tejfölt és megszórjuk sajttal.
  8. A tészta csücskeit egymásra hajtjuk, kicsit összecsippentjük és a tetejét megkenjük napraforgó olajjal.
  9. A kész muffinokat pár percre letakarjuk egy konyharuhával, hogy a tetejük megpuhuljon.
  10. A bucikhoz fokhagymás tejfölt kínálunk, de főzelék mellé is ehetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 25 perc