2021. április 24.

Rumos meggyes-csokoládés mézes szelet

 

 

 


 
Teljesen más ízesítésű soklapos sütit akartam készíteni, de a mélyhűtőben 2 éve fagyottan gubbasztó utolsó adag saját meggy elhaló hangon felhasználásért könyörgött. Én meg hangosan közöltem vele, hogy „nyugi, bogyóka, itt a várva várt vég, de az nem a fagyhalál lesz!” :D Nagy felbuzdulásomban aztán kissé sötétebbre sikerült sütni az első adag mézes lapot, ám a tűzhelyen forró fürdőt vevő meggy – pudinggá lényegülve – rögvest megnyugtatott, hogy majd ő szétterül a tésztán, amitől az menten visszapuhul. Úgyhogy kölcsönösen jót tettünk egymással: a meggy végre búcsút inthetett a fagyasztónak, nekem meg nem kellett aggódnom a tészta keménysége miatt. :D
A csokoládékrém és a savanykás rumos meggy együttese a puha mézes lapokkal keretezve, csokimázzal koronázva, azonnal kedvenc lett. :)

 




Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:

a tésztához:
45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 mk. szódabikarbóna
4 dkg vegyes virágméz
0,5 dl tej
1 tojás

a csokoládékrémhez:
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
3 dkg holland kakaópor
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
3 dl tej
15 dkg vaj

a rumos meggypudinghoz:
40 dkg (mirelit) meggy
8 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
2 dl meggylé (egy része lehet víz)
3 ek. barna rum
4 dkg étkezési kukoricakeményítő

a csokoládémázhoz:
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
2,5 dkg porcukor
1 dl tejszín

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral, a szódabikarbónával, a mézzel és a tejjel gőz fölött, kevergetve, habzásig melegítjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A lágy masszát négyfelé osztjuk, folpackra téve mindegyiket téglatestté formázzuk, és becsomagoljuk. Hűtőben dermedni hagyjuk.
  3. A tésztadarabokat liszttel hintett munkalapon 31x21 cm-esre nyújtjuk, kettesével a sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és világosra sütjük. (Vigyázzunk, mert a 2. adag gyorsabban sül!) Hűlni hagyjuk, majd a széleit egyenesre vágjuk, és konyharuhával letakarjuk, amíg a krémeket elkészítjük.
  4. A csokoládékrémhez a fele mennyiségű porcukrot, a kakaóport és a fahéjat lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és sűrű pudinggá főzzük. Folpackkal letakarva kihűtjük. A vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és a jól átkevert csokipudinghoz dolgozzuk.
  5. A meggypudinghoz a kiolvasztott gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot, a lecsöpögött meggyléből 1 dl-t, és puhára főzzük. Botmixerrel épp csak annyira turmixoljuk össze, hogy darabos maradjon.
  6. A többi meggylevet csomómentesre keverjük a keményítővel, a rummal és a fahéjjal együtt a meggyhez adjuk és pudingot főzünk belőle. Hagyjuk langyosra hűlni.
  7. Egy tésztalapot a 30x20 cm-es tepsibe fektetünk (vagy sütőkeretet helyezünk köré) rásimítjuk a csokikrém felét, rátesszük a másik tésztalapot, és elosztjuk rajta a meggypudingot. Befedjük a 3. tésztalappal, amire csokikrémet kenünk, és befedjük a 4. lappal.
  8. A bevonathoz a porcukorral édesített tejszínt forráspontig melegítjük, az összetördelt csokoládéra öntjük, és 1 perc elteltével összekeverjük. A mázat még melegen a tésztára simítjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd folpackkal letakarva néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük.
  9. A süteményt tetszés szerinti alakú és méretű szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 7 perc/tésztalap

Megjegyzés:
Én 50 dkg mirelit meggy kiolvasztásából nyertem 40 dkg meggyet és 1 dl meggylevet, amit vízzel pótoltam.

Tipp:
  • Sokkal könnyebb a tésztával bánni, ha csak félig nyújtjuk ki, majd a sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és így nyújtjuk a kellő méretűre (én kicsit nagyobbra szoktam hagyni, így teljesen kitölti a gáztepsit, és sütés után méretre vágom.)
  • Ha a tészta túlsült, a lekvárt langyosan kenjük rá, így biztos átpuhul.