2019. október 13.

Benediktinus torta - Benediktiner Torte







 „Saftige Walnusstorte mit Marillenmarmelade und Schokocreme. Serviert mit Schlagobers” – nekem ennyi elég is volt ahhoz, hogy elkészítsem ezt a tortát. :D Na jó, előtte azért megkóstoltam a melki apátsági étteremben. :)
Csak hogy mindenki tisztában legyen vele, miből is áll: sárgabaracklekvárral megkent, diós piskótalapok között habos csokoládékrém, némi babapiskótával dúsítva, és tejszínhabbal szervírozva. Ugye, jól hangzik?!
Az 1401-ből származó, eredeti recept szerint a bencés torta mandulával készül és nem töltik meg csokoládékrémmel, ellenben Bénédictine-t tartalmaz. Viszont ez a csokikrémes változat talán jobban illik a barokk építészeti csodához, és trendibb kivitelű.
Bár a receptjét nem kértem el, úgy gondoltam, nem bonyolult itthon is megsütni, és az évek alatt összeszedett sütési tapasztalatnak hála, gyorsan kreáltam egy saját bencés tortát. Nekünk nagyon ízlett. :)






Hozzávalók 16-18 cm-es kapcsos tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
4,5 dkg finomliszt
3 dkg darált dióbél
5 g holland kakaópor (elmaradhat)
3 g sütőpor

Töltelékhez:
14 étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
3 dl habtejszín
3 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta vagy -esszencia
sárgabaracklikőr ízlés szerint
10 dkg nem túl folyós, házi sárgabaracklekvár
10-12 db vékony tésztás babapiskóta (pl. Manner)

Díszítéshez:
6 dkg étcsokoládé
1 mk. napraforgóolaj
3 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a darált dióval, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot.
  3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és a tortarácsra fejjel lefelé téve, teljesen kihűtjük. A tésztát 2 lapra vágjuk.
  4. A krémhez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliapasztát. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és 3 részletben a csokoládéhoz vegyítjük.
  5. A lekvárt botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a likőrt, és megkenjük vele a piskótalapokat. Az egyik tésztalapot (azt, ami eredetileg a piskóta teteje volt) visszatesszük az elmosott sütőformába, és körkörösen kirakjuk a fele mennyiségű, félbevágott babapiskótával. Rásimítjuk a csokoládékrém felét, és a sütőforma alját kissé megütögetjük, hogy a krém egyenletesen szétterüljön.
  6. Elrendezzük rajta a megmaradt babapiskótát, elosztjuk rajta a többi krémet, és befedjük a másik piskótalap lekváros felével. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  7. A torta tetejére simítjuk a napraforgóolajjal összeolvasztott étcsokoládét, és dermedésig hűtőbe tesszük.
  8. Az olvasztott fehér csokoládéból sütőpapírra 8 db levélmintát rajzolunk, és mélyhűtőbe tesszük.
  9. A kész tortán forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel bejelöljük a szeletek helyét, és körben kirakjuk a csokilevélkékkel. Tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés:
Én egy kicsit vastagabb piskótát sütöttem, de aki vékonyabbra szeretné, használjon csak 2 tojást.














Benediktinus torta a melki apátsági étteremben