2017. szeptember 12.

Sajtos-petrezselymes palacsinta túrós húsraguval töltve







Ez a palacsinta amolyan hipp-hopp ötletből, valamint részben a maradékokból, ill. egy elmetett receptnek köszönhetően született. :D Történt ui., hogy már megint a Pinteresten megláttam egy jónak tűnő palacsintareceptet, és úgymond félreraktam későbbi használatra. Továbbá a hét közepén vendégeket hívtunk, akiket vacsorára túrós-hagymás hússal töltött pitével kínáltam. Olyan sok tölteléket sikerült azonban gyártanom, hogy egy része megmaradt. Bár a hűtőben várta a mielőbbi felhasználást, mivel nyers tojást tartalmazott, nem tartogathattam 1 napnál tovább. Úgyhogy gyorsan ki kellett találnom, mi legyen belőle. A maradék töltelék elég kevés lett volna egy komolyabb ételhez, de 2-3 kenyérszeletre nyugodtan rákenhettem volna, hogy melegszendvics legyen belőle. Ám akkor hirtelen megláttam a képernyőmre kirakott receptes doksik között az előző nap elmentett palacsintát, és úgy gondoltam, pont ez kell nekem. :D Úgy is régen ettem már palacsintát.
A meglévő husihoz – a vendégeknek felszolgált pitéhez hasonlóan – ismét túró, hagyma és kukorica került, a palacsinta receptjét pedig egy csöppet átdolgoztam. Nem akartam csak úgy egyszerűen betöltve fogyasztani, ezért öntet is került rá, hogy a sütő végezze el az utolsó lépést a készítés kapcsán. :) Úgy érzem, elég jól sikerült, és attól függetlenül, hogy csak 10 palacsintából áll ez a fogás, simán elég lehet 4 személyre is.






Hozzávalók 24-26 cm-es sütőtálhoz:

Palacsintához (10 db-hoz):

15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
6 g sütőpor
2 tojás
3 dl tej
1,5 dl kaukázusi kefir
5 dkg olvasztott vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mk. cukor
1 mk. só
10 dkg reszelt Pannónia sajt
1 kis csokor metélőpetrezselyem
kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:
20 dkg darált sertéshús
20 dkg túró
10 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
10 dkg darabolt konzervparadicsom
10 dkg konzerv csemegekukorica
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 tojás
grillfűszer
őrölt fekete bors
1 csapott ek. cukor
1 tk. mangalicazsír

Öntethez és a tetejére:
10 dkg tejföl
1 tojás
1 tojássárgája
2 ek. tejszín
1 tk. dijoni mustár
1 tk. nádcukor
őrölt fekete bors

1 cs. (125 g) mozzarella

elkészítés:

  1. A palacsintához a sóval, cukorral ízesített tojást habosra felverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymával ízesített, langyosra hűlt, olvasztott vajat.
  2. Felváltva csomómentesre dolgozzuk benne a sütőporral vegyített lisztet és a kefires tejet, majd elkeverjük a felaprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A tésztamasszát folpackkal letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. A palacsintasütő serpenyőben felhevítünk egy kevés kókuszolajat, merőkanállal elosztunk benne egy adag tésztamasszát, és a palacsintát mindkét oldalán, kis-közepes lángon kisütjük. (Akkor kell megfordítani, amikor a palacsinta felül lévő fele kezd megszáradni.) Ezt a műveletet ismételjük, amíg van tésztánk.
  4. A töltelékhez a zsíron üvegesre sütjük a szalonnát, rátesszük a félbevágott, majd vékonyra szelt vöröshagymát, és elkezdjük dinsztelni. Félidőben hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a hagymát pirulásig sütjük.
  5. A szalonnás hagymát szűrőkanálba öntjük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róla, majd a hagymát visszatesszük a serpenyőbe.
  6. Rátesszük a grillfűszerrel, borssal ízesített húst, ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés kisült szalonnazsírt, és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a darabolt paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, cukorral ízesítjük, és addig főzzük, amíg a levét teljesen el nem fövi.
  7. Szükség esetén a húsról is leszűrjük a kisült zsírt, és miután a hús kihűlt, összekeverjük a túróval, a kukoricával és a felvert tojással.
  8. A töltelékből 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a palacsinták közepére halmozunk és kissé elkenjük. A tésztát jobbról és balról ráhatjuk a töltelékre, majd feltekerjük a palacsintákat.
  9. A töltött palacsintatekercseket középen kettévágjuk, és körkörösen elrendezzük a húsból kisült zsírral vékonyan kikent sütőtálban. A közökbe nyomkodjuk a feldarabolt mozzarellát.
  10. Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, egyenletesen a palacsintára öntjük, majd az ételt előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  11. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk, és tetszés szerinti zöldségköretet kínálunk mellé.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc