2014. december 14.

Habos citromdesszert






Nem tudom, ki hogy van vele, de én egyre kevésbé bírom a karácsonyi traktát, egyszerűen nem esik jól nap nap után annyit enni, miközben persze fáj a fogam a sok finomságra.
A tartalmas fő fogások után nem könnyű helyet hagyni a szintén nem éppen könnyűnek mondható ünnepi sütiknek is. Éppen ezért Anyával megbeszéltük, hogy idén karácsonykor csak egyetlen nehezebbnek mondható édességet fogok készíteni, az elmaradhatatlan diótortát, ami nálunk már hagyomány, de ezen kívül nem sütök semmi egyebet. Úgy is ott lesz még a bejgli, amit Anya szokott készíteni.
De hogy azért legyen még egyéb finomság is, Anya valami olyat kért tőlem, ami nem csak az elkészítését tekintve nevezhető könnyűnek, hanem a gyomrunkat sem terheli majd meg olyan nagyon. Ezért esett a választás erre az üde, gyümölcsös krémre, ami már első kóstolásra belopta magát a szívembe, mert eleve citromimádó vagyok. De nem csak én vélekedtem így erről a desszertről, hanem az egész család. :)
Bár még nincs karácsony, de advent 2. vasárnapja pont kapóra jött a krém tesztelésére, illetve főpróba gyanánt, de a blogra való felkerülése 1 hetet csúszott. Szerencsére nem vagyok elkésve - a receptet advent 3. vasárnapján is megoszthatom veletek. ;)
Ha valakinek megakadt a szeme ezen a desszerten, de karácsonyra már nem fér bele a menübe, sebaj - szilveszterre tökéletes választás lehet.






Hozzávalók 4-6 személyre:

Citromhabhoz:
6 tojássárgája
2 tojásfehérje
8 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
2 kezeletlen citrom
2 dl habtejszín
1 cs. vaníliás cukor
egy csipet só
5 zselatinlap

Tetejére és a díszítéshez:
4 tojásfehérje
18 dkg cukor
1 kis zöldcitrom héja vagy citromfű, esetleg citromszeletek

elkészítés:

  1. A tojássárgákat a cukorral robotgéppel krémesre kavarjuk, hozzáadjuk az alaposan megmosott, szárazra törölt citromok lereszelt héját és a citromlevet, 3 evőkanál kivételével.
  2. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és feloldjuk a félretett, felmelegített citromlében. Kihűtjük, majd elkeverjük 3 evőkanál tojáskrémmel, és a többi krémhez keverjük. Hűtőbe tesszük, amíg a krém dermedni nem kezd. (Vigyázat, 2-3 perc elég neki!)
  3. Hozzáforgatjuk a vaníliás cukorral ízesített, kemény habbá vert tejszínt, majd a felvert fehérjehabot, és a citromhabot elosztjuk 4 margaritás vagy egyéb, szép formájú pohárban. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük min. 3-4 órára.
  4. A többi tojásfehérjét fényes, kemény habbá verjük, miközben kisebb adagokban hozzászitáljuk a cukrot.
  5. A fehérjehabot lazán a citromkrémre kanalazzuk, a kanál hátával csúcsosra alakítjuk, és karamellizáló pisztollyal óvatosan, hogy a pohár el ne repedjen, világosra karamellizáljuk. Zöldcitrom héjával vagy citromfűvel díszítjük.

Tipp:
A krémet nagyméretű kehelyben is feltálalhatjuk, mint a triflét, és mindenki szedhet belőle magának. Így akár 6 személyre is elegendő lehet.

 
Megjegyzés:
A desszertet lehetőleg a készítése napján fogyasszuk el, mert nem hőkezelt tojást tartalmaz
!






Forrás: lecker.de