2014. december 14., vasárnap

Habos citromdesszert






Nem tudom, ki hogy van vele, de én egyre kevésbé bírom a karácsonyi traktát, egyszerűen nem esik jól nap nap után annyit enni, miközben persze fáj a fogam a sok finomságra.
A tartalmas fő fogások után nem könnyű helyet hagyni a szintén nem éppen könnyűnek mondható ünnepi sütiknek is. Éppen ezért Anyával megbeszéltük, hogy idén karácsonykor csak egyetlen nehezebbnek mondható édességet fogok készíteni, az elmaradhatatlan diótortát, ami nálunk már hagyomány, de ezen kívül nem sütök semmi egyebet. Úgy is ott lesz még a bejgli, amit Anya szokott készíteni.
De hogy azért legyen még egyéb finomság is, Anya valami olyat kért tőlem, ami nem csak az elkészítését tekintve nevezhető könnyűnek, hanem a gyomrunkat sem terheli majd meg olyan nagyon. Ezért esett a választás erre az üde, gyümölcsös krémre, ami már első kóstolásra belopta magát a szívembe, mert eleve citromimádó vagyok. De nem csak én vélekedtem így erről a desszertről, hanem az egész család. :)
Bár még nincs karácsony, de advent 2. vasárnapja pont kapóra jött a krém tesztelésére, illetve főpróba gyanánt, de a blogra való felkerülése 1 hetet csúszott. Szerencsére nem vagyok elkésve - a receptet advent 3. vasárnapján is megoszthatom veletek. ;)

Ha valakinek megakadt a szeme ezen a desszerten, de karácsonyra már nem fér bele a menübe, sebaj - szilveszterre tökéletes választás lehet.










Hozzávalók 4-6 személyre:

Citromhabhoz:
6 tojássárgája
2 tojás fehérje
8 dkg cukor (lehet több is, aki édesebben szereti)
2 kezeletlen citrom
2 dl habtejszín
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
5 zselatinlap

Tetejére és díszítéshez:
4 tojás fehérje
18 dkg cukor
1 kis zöldcitrom héja vagy citromfű, esetleg citromszeletek

elkészítés:

  1. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, 4 tojás fehérjét hűtőbe, a maradék kettőt pedig külön tálkába tesszük.
  2. A sárgáját a cukorral pár perc alatt robotgéppel krémesre kavarjuk és hozzáadjuk az alaposan megmosott és szárazra törölt citromok héját és 3 evőkanál kivételével a levüket is.
  3. A zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, feloldjuk a félretett 3 evőkanálnyi felmelegített citromlében, kihűtjük, elkeverjük 3 evőkanál tojáskrémmel, majd a többi krémhez keverjük. Hűtőbe tesszük, amíg a krém zselésedni nem kezd. (Vigyázat, 2-3 perc elég neki!)
  4. A tejszínt először csak félig, majd a vaníliás cukrot is hozzáadva, kemény habbá verjük, csakúgy, mint a félretett 2 tojás fehérjét a csipet sóval.
  5. A krémhez először a tejszínhabot forgatjuk hozzá, majd pedig a fehérjehabot, szétosztjuk 4 margaritás vagy bármilyen szép, talpas pohárban, és folpackal lefedve hűtőbe tesszük min. 3-4 órára.
  6. A megmaradt tojásfehérjét egy csipet sóval fényes, kemény habbá verjük, miközben kisebb adagokban hozzászitáljuk a cukrot.
  7. A fehérjehabot lazán a citromkrémre kanalazzuk, a kanál hátával csúcsosra alakítjuk, és karamellizáló pisztollyal óvatosan, hogy a pohár el ne repedjen, világosra karamellizáljuk. Zöldcitrom héjával vagy citromfűvel díszítjük.

Tipp:
A krémet egy nagyobb kehelyben is feltálalhatjuk, és mindenki szedhet belőle magának. Így akár 6 személyre is elegendő lehet.

Megjegyzés:
A desszertet lehetőleg a készítése napján fogyasszuk el, mert nem hőkezelt tojást tartalmaz!













Forrás: lecker.de