2015. július 20.

Sárgarépa-saláta kivivel és almával







Kedvenceim az almával dúsított, majonézes alapú saláták. Mivel nyár van, egymás után készítem a már jól megszokott salátáimat, és különbözőképpen elkészített húsok mellé eszem.
Most egy olyan verziót készítettem, amit Anya ajánlott a figyelmembe. Neki most ez a kedvence. Ő joghurt helyett tejföllel készíti, és mazsolát vagy aszalt vörös áfonyával is meg szokta bolondítani. Én ezt most kihagytam, mert úgy gondoltam, anélkül talán a Kutyafül is hamarabb megeszi, nem akartam ui. sokkolni azzal, hogy az alma és a kivi mellett még az aszalt gyümölccsel is meg kell barátkoznia. Na nem mintha nem szeretné egyébként, de salátában nem biztos. Amikor feltálaltam, kicsit izgultam, hogy vajon fancsali ábrázat lesz-e a jutalmam vagy széles mosoly, hiszen az almától ilyen formában valamiért idegenkedik. Szerencsére az előbbi véleménynek nyoma sem volt az arckifejezését illetően, de azért az utóbbit nyilván túlzásnak érezte, és helyette csak annyit mondott, hogy „ja, végül is meg lehet enni”. :D Ez azt jelenti nála, hogy nyugodtan csináljak máskor is, nem fogja félretolni, mégha nem is lesz a kedvence. Számomra ez nagy könnyebbség, mert így legalább csak egyféle köretről kell gondoskodom, amit mindketten szívesen megeszünk. Én legalábbis tényleg nagyon szívesen. Szerintem ez a saláta is grillezett húsokkal együtt az igazi.






Hozzávalók 4 személyre:


20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 alma (kb. 30 dkg)
4 kivi
10 dkg natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
1 kis tojás sárgája
1 mk. mustár
1 mk. fehérborecet
pár csepp citromlé
2 tk. nyírfaporcukor
őrölt fehér bors


elkészítés:
  1. A tojássárgáját a mustárral, a fehérborecettel, a borssal és a sóval tálba tesszük. Az olajat először szinte cseppenként, majd bátrabban adagolva, kézi habverővel hozzákeverjük.
  2. A kész majonézt citromlével ízesítjük, majd kimérünk belőle 8 dkg-ot, elkeverjük a joghurttal, a porcukorral, és sóval, borssal ízesítjük.
  3. A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A meghámozott, magházától megfosztott almát kis kockákra aprítjuk. A lehéjazott kivithosszában négybe vágjuk és felszeleteljük.
  4. A répát és a gyümölcsöket az öntethez forgatjuk, és 1-2 órát hűtőben érleljük. Magában is fogyaszthatjuk, de rántott, natúr vagy grillezett húsok, halak mellé tökéletes köret.
























A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.