2012. november 16., péntek

Ribizlis-mascarponekrémes piskóták





Egy nagyon kedves barátnőm nemrég ünnepelte a 60. szülinapját, és ez alkalomból sütöttem neki egy linzertortát. Mivel azonban a szokásos vasárnapi Anya-féle ebéd utáni desszertre is gondolnom kellett, így kiötlöttem ezt a sütit. Házi mascarpone eleve volt a hűtőben, egy kis maradék fagyasztott ribizli is, a fantáziámat pedig régóta izgatta a muffinformában sütött piskóta. Minden adott volt tehát hozzá, hogy végre kipróbáljam. A sok linzertészta után most amúgy is valami krémes édességre vágytam. A sütés eredménye pedig igazán fotogén lett. Amikor elkészültem vele, Anya épp bekukkantott hozzám, így rögtön le is tudta tesztelni. Ő azt mondta, „Szerintem finom lett!”, szóval bátran ajánlom mindenkinek.
A krém alá kenhetünk egy kis ribizlilekvárt is. A likőr persze elhagyható, ha gyerekek is esznek a belőle.





Hozzávalók 12 darab sütihez:

Piskótához:
20 dkg liszt
½ tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
4 normál méretű tojás
15 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
csipet só
narancslikőr
vaj + liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
20 dkg ribizli (fagyasztott is lehet)
6-7 ek cukor
1 cs. instant zselatin fix (előfordulhat, hogy 2 cs. kell)
porcukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a citromhéjjal.
  2. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a langyosra hűlt olvasztott vajat.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a liszttel felváltva, fokozatosan a cukros-vajas tojásmasszához forgatjuk.
  4. Egy muffintepsi mélyedéseinek alját jól kivajazzuk-kilisztezzük és mindegyiket megtöltünk egy jó evőkanálnyi tésztamasszával.
  5. Előmelegített sütőben halványbarnára sütjük, majd a piskótákat egy éles kés segítségével óvatosan elválasztjuk a forma oldalától, rácson hagyjuk kihűlni, majd félbe vágjuk őket.
  6. A krémhez a ribizlit egy lábosban 4 ek cukorral lassú tűzön lekvárrá főzzük (botmixerrel pépesítjük, hagyjuk, hogy jól elforrja a levét), majd hűlni hagyjuk.
  7. A mascarponét 2-3 ek cukorral kikeverjük, hozzáforgatjuk a langyos ribizlilekvárt, majd elkeverjük benne a zselatin fixet is és 15 percre hűtőbe tesszük.
  8. Minden tortácska kalapjának vágott részét meglocsoljuk 1-1 teáskanál narancslikőrrel, a piskóták alsó felére 1-1 evőkanál krémet kanalazunk, rájuk biggyesztjük a kalapjaikat és megszórjuk porcukorral.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc