2012. november 16.

Ribizlis-mascarponekrémes piskóták





Egy nagyon kedves barátnőm nemrég ünnepelte a 60. szülinapját, és ez alkalomból sütöttem neki egy linzertortát. Mivel azonban a szokásos vasárnapi Anya-féle ebéd utáni desszertre is gondolnom kellett, így kiötlöttem ezt a sütit. Házi mascarpone eleve volt a hűtőben, egy kis maradék fagyasztott ribizli is, a fantáziámat pedig régóta izgatta a muffinformában sütött piskóta. Minden adott volt tehát hozzá, hogy végre kipróbáljam. A sok linzertészta után most amúgy is valami krémes édességre vágytam. A sütés eredménye pedig igazán fotogén lett. Amikor elkészültem vele, Anya épp bekukkantott hozzám, így rögtön le is tudta tesztelni. Ő azt mondta, „Szerintem finom lett!”, szóval bátran ajánlom mindenkinek.
A krém alá kenhetünk egy kis ribizlilekvárt is. A likőr persze elhagyható, ha gyerekek is esznek a belőle.




Hozzávalók 12 darabhoz:

Piskótához:
20 dkg finomliszt
½ tk. sütőpor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
15 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
egy csipet só
narancslikőr
vaj + liszt a sütőformához

Krémhez:

30 dkg házi mascarpone
20 dkg ribizli (fagyasztott is lehet)
6-7 ek. porcukor
1 cs. instant zselatin fix (esetleg 2 cs.)
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a langyosra hűlt olvasztott vajat.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a sütőporral, citromhéjjal vegyített liszttel felváltva, fokozatosan a cukros-vajas tojásmasszához forgatjuk.
  3. A muffintepsi mélyedéseit alaposan kivajazzuk, behintjük liszttel, és mindegyiket megtöltjük 1-1 púpozott evőkanálnyi tésztamasszával.
  4. Előmelegített sütőben halványbarnára sütjük, majd a piskótákat kés segítségével óvatosan elválasztjuk a forma oldalától, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A piskótákat kettévágjuk.
  5. A krémhez a ribizlit 4 evőkanál cukorral lassú tűzön lekvárrá főzzük (esetleg botmixerrel pépesíthetjük és elforraljuk a levét). Hűlni hagyjuk.
  6. A mascarponét 2-3 evőkanál porcukorral kikeverjük, hozzáforgatjuk a langyos ribizlilekvárt, majd elkeverjük benne a zselatin fixet, és 15 percre hűtőbe tesszük.
  7. Minden tortácska kalapjának vágott részét meglocsoljuk 1-1 teáskanál narancslikőrrel, a piskóták alsó felére 1-1 evőkanál krémet kanalazunk, rájuk biggyesztjük a kalapjaikat, és porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc