2015. május 1., péntek

Fehérboros-sajtos palacsinta






Ennek a finom és könnyen elkészíthető ételnek az eredeti változatát Chäs-Chuttle-nek hívják, és kedvenc német receptes oldalamon, a lecker.de-n találtam.
Nagyon szeretem a sós palacsintákat, és mivel már elég régen sütöttem, most kifejezetten jól esett ez a számomra ismeretlen palacsintaétel. Az a különlegessége, hogy a tésztáját nem tejjel és/vagy vízzel, hanem borral kell kikeverni. Csak annyit változtattam rajta, hogy szerecsendióval is ízesítettem, illetve a kisméretű sütőtálak miatt kevesebb öntetet használtam, így a hozzávalók aránya némileg változott.
Szerintem a bor nem érződik ki a tésztából, de a Kutyinek szerint igen, ezért hogy ez mások számára is kiderüljön, azt javaslom, készítsétek el. :D A sajt viszont egyértelműen érezhető.
Jót mosolyogtam, amikor a Kutyafül megkóstolta, mert közölte, hogy simán beleillene a darált hús. Én is hasonlóan vélekedtem, de inkább vékonyra szelt sonkát göngyöltem volna a palacsintába.
Szerintem kihűlve is finom.

Ha öntet nélkül készítjük ezt a fajta palacsintát, akkor szerintem bármilyen sós töltelékkel ugyanúgy megtölthetjük, mint a jól ismert – tejjel és sajt nélkül készült – változatot, de csak úgy magában is nagyon finom, sőt akár paradicsomleves mellé is el tudom képzelni.
Nagyon illik hozzá az uborka vagy valamilyen friss saláta, de nekem most egyik sem volt itthon.













Hozzávalók 3-4 személyre:

Palacsintához:
5 dkg Gruyère sajt (vagy Parmezán/Grana Padano)
3 tojás
2 dl száraz fehérbor
12,5 dkg liszt
1 késhegynyi sütőpor
7 tk olvasztott vaj a sütéshez + a sütőforma kikenéséhez

Öntethez:
15 dkg tejföl (nem folyós)
7 dkg Gruyère sajt
1 nagy tojás
2 gerezd fokhagyma
3–4 szál petrezselyemzöldje vagy 1 ek szárított petrezselyem
őrölt fekete bors
szerecsendió


elkészítés:

  1. Az ételhez az összes sajtot lereszeljük. 3 tojást felverjük, majd hozzáöntjük a bort.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és 5 dkg sajttal, és a tojásmasszához keverjük. A tésztát félórát állni hagyjuk.
  3. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük és meghintjük kevés sóval. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit finomra aprítjuk.
  4. Az öntethez a tejfölt elkeverjük a maradék felvert tojással, a sós fokhagymapéppel, a petrezselyemmel és a megmaradt sajttal. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  5. Egy 20 cm átmérőjű serpenyőben adagonként felhevítjük és eloszlatjuk az olvasztott vajat, közepes lángon egymás után 7 palacsintát sütünk, amiket még forrón feltekerünk, és ha langyosra hűltek, kb. 2 cm széles darabokra vágjuk.
  6. 4 kis piteformát kivajazunk, eloszlatunk bennük 2-2 evőkanál öntetet, beleültetjük a tekercseket, rákanalazzuk a maradék öntetet, és előmelegített sütőben megsütjük. (Aki szereti, kicsit tovább is sütheti, hogy a sajt rápiruljon a palacsintára.) Azonnal tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc


Megjegyzés:
A palacsintasütéshez nagyobb serpenyőt is használhatunk, ill. pitesütő formák híján nagyobb sütőtálban is megsüthetjük az ételt. Akkor azonban 20 dkg tejföllel, 2 tojással és 10 dkg sajttal kell számolnunk.
Én 3 db, a képeken látható mini sütőtálkában készítettem.