2014. november 30., vasárnap

Fahéjkrém őszibarackkal






A 28. SAD! hatására előtérbe került nálam a fahéj, és elkezdtem olyan recepteken agyalni, amibe ez a szuper fűszer belecsempészhető. Inspirálódásul itt-ott nézelődtem is. Naná, hogy találtam egy rakat nekem tetsző finomságot, és nem győztem választani.
Advent első vasárnapjára olyan desszertet hoztam, ami hamar elkészül, és egy kiadós ebéd után könnyű édességként szolgálhat.
A krémet ezúttal nem úgy készítettem, ahogy szoktam, mert kíváncsi voltam, milyen lesz az alább leírt módszerrel. Kétségkívül így egyszerűbb, de állagra picit eltér attól, mint ha külön-külön foglalkoztunk volna a tojássárgájával és -fehérjével, vagy ha csak a sárgáját használtuk volna.
A krém önmagában is finom, simán tálalható tejszínhabbal való összeforgatás nélkül is, csak akkor inkább puding jellegű. Na de nem ragozom, lényeg, hogy kellemes ízű desszert kerekedett belőle. :)

Én ezzel kívánok minden kedves Olvasómnak kellemes 1. Advent vasárnapot! :)












Hozzávalók 4 személyre:

Krémhez:
5 dl tej
1 tk étkezési keményítő
2 tojás
8 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
1 vaníliarúd
8 db felezett őszibarackbefőtt
2 dl magas zsírtartalmú tejszín

Diókrokanthoz és díszítéshez:
5 dkg dióbél
3 ek cukor
1 dkg vaj
1,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 ek porcukor

elkészítés:

  1. Egy kevés tejet lábosba öntünk, simára keverjük az étkezési keményítővel, majd hozzáadjuk a többi tejet, a villával előzőleg felvert tojásokat, a cukrot és az őrölt fahéjat, és összekeverjük.
  2. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, magjait kikaparjuk és a felhasított vaníliarúddal együtt a tojásos-cukros tejhez adjuk.
  3. Közepes lángon, folytonos keverés mellett felforrósítjuk, majd mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről, további 2-3 percig kevergetjük, majd kivesszük belőle a vaníliarudat, néha megkeverve kihűtjük, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a diókrokantot: lásd mogyorókrokant. (Természetesen sok kimarad majd belőle, de nem érdemes ennél kevesebbet készíteni; felhasználható más desszertekhez is.)
  5. A tejszínt kemény habbá verjük és a krémhez forgatjuk.
  6. A barackbefőttet lecsepegtetjük, poharanként két fél barackot számítunk, amiket úgy szeletelünk fel, hogy 8 közel egyforma szeletet kapjunk.
  7. Kibéleljük velük a desszertes poharak oldalát (a kimaradt barackdarabokat megehetjük vagy felkockázva akár a poharakba is szórhatjuk), majd négyfelé osztva belekanalazzuk a krémet.
  8. A díszítéshez a tejszínt félig felverjük, majd a porcukrot is hozzáadva keményre verjük és habzsákba töltjük.
  9. A behűtött fahéjkrémet tejszínhabbal díszítjük, majd megszórjuk diókrokanttal és tálaljuk.























Forrás: lecker.de