2015. augusztus 17.

Szalonnás-sajtos túrónokedli







Nagyon szeretjük a nokedlit és a túrógaluskát is. Ha gyors ebédet kell készítenem, vagy csak egyszerűen nincs kedvem sokáig pepecselni a konyhában, akkor rendszerint e közül a két köret közül szoktam választani (ha a főtt vagy sült virslit nem számoljuk :D ).
Úgy gondoltam, most összeházasítom a kettőt, és olyan nokedlit készítek, amiben túró is van. Az arányok ezért némileg változtak, és kicsit olyan hasra ütés szerűen alakultak, de nagy örömömre már elsőre sikerült elérnem a tökéletes állagot. Na nem mintha ez olyan nagy ördöngösség lett volna annyi nokedli- és túrógaluska massza bekeverése után. :D
Az eredmény nekem inkább nokedlis mint túrógaluskás, de a túró határozottan érezhető. Az biztos, hogy nem utoljára készítettem, és most 3 köret is van, amit főzési kedvnélküliség fennforgása esetén gyorsan elkészíthetek. :)

A bejegyzésben szereplő ételfotók számát tekintve pedig lehet, hogy már kezeltetnem kellene magam: nokedli szemből, nokedli fölülről, nokedli csak kicsit fölülről, nokedli a tányérban, nokedli a sütőtálban, így párosítva, úgy párosítva... :D






Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg füstölt, húsos szalonna
30 dkg finomliszt
25 dkg túró
3 tojás
2 dl tej
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. só
15 dkg tejföl
10 dkg reszelt trappista/eidami vagy füstölt sajt (vagy más erőteljesebb ízű sajt)
kevés mangalicazsír

elkészítés:

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, és kissé megpiruljon. Félretesszük.
  2. A tojásokat felverjük, sóval ízesítjük, összekeverjük a túróval, az olajjal, majd felváltva hozzákeverjük a tejet és a lisztet.
  3. A tésztamasszát lobogó, sós vízbe szaggatjuk, újra felforraljuk, és ha a galuskák feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
  4. A szalonnás zsírt újra felhevítjük, összekeverjük a nokedlivel, sózzuk még, ha szükséges.
  5. A fele adag nokedlit zsírral vékonyan kikent sütőtálba kanalazzuk, megkenjük a tejföl felével, megszórjuk 5 dkg reszelt sajttal, majd elosztjuk rajta a maradék nokedlit, azon pedig a többi tejfölt és a megmaradt sajtot. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a sajt kissé megpiruljon a tetején, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:

Ha nincs elég időnk, nem szükséges sütőben sütni, hanem csak összekeverjük a tejföllel, megszórjuk sajttal, és már tálalhatjuk is.
Köretként (szalonna nélkül) paprikáshoz, pörköltekhez vagy egyéb szaftos húsételekhez is adhatjuk, éppen úgy, mint a jól ismert nokedlit.


























A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.