2018. december 22.

Karácsony



Minden kedves Olvasómnak
békés, boldog ünnepeket kívánok!


 🌲❋🌲✲🌲❋🌲

Marcipános, rumos csokoládétortácskák







A minitortákat nagyon cukinak tartom, de mivel a piskóta kör alakúra való kiszaggatásából származó lehulló tésztaszélek felhasználására is ki kell találni valamit, ezért meglehetősen ritkán fordul elő, hogy ilyen édesség készítésére adom a fejem. De az ünnep az mégiscsak ünnep – ilyenkor hamarabb úgy dönt az ember lánya, hogy időigényesebb desszerttel rukkol elő. Bevallom, ezt a süteményt egy, a hűtőben várakozó, korábban elkészített krém miatt találtam ki. Akkor úgy tűnt, túl sok tejszínt kevertem a csokoládéhoz, és az elég lágy maradt. Új krémet gyártottam, emezt meg betettem a hűtőbe. Amikor később rákukkantottam, kiderült, hogy csak idő kellett neki, hogy kellően megdermedjen. Így hát pár napig tartogattam, amíg kialakult, mihez is fogom majd használni. Végül egy kis marcipánnal karöltve, ezekbe a kis sütikbe töltöttem. A dekorálásnak pedig csak a fantáziánk szabhat határt – az én fantáziám most ennyire futotta. :D
Talán kevésnek tűnhet ez a 4 tortácska, de mivel nagyon csokis, bőven elég belőle fejenként egy darab. Különösen akkor, ha a karácsonyi vacsora után esszük szűk családi körben, ahol csak 4-en vannak jelen, mint ahogyan például nálunk. Márpedig mi már évek óta nem visszük túlzásba az ünnepi habzsidőzsit, úgyhogy pont elegendő ez a 4 minitorta az egyéb édességek mellett. :)






Hozzávalók 4 darabhoz:

Piskótához:
4 tojásfehérje
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
11 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 csapott mk. sütőpor
1-2 ek. hideg víz

Rumos csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
2 dl habtejszín
2 tk. porcukor (vagy a csokoládé édességétől függően)
1 ek. Portorico rum

Marcipánréteghez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
1 mk. meggylé vagy piros ételfesték

Díszítéshez
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A rumos csokoládékrémhez az étcsokoládét a porcukorral 0,5 dl tejszínben felolvasztjuk, hozzáadjuk a rumot, kevergetve langyosra hűtjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
  2. A piskótához a tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáforgatjuk a tojássárgákat, végül a vizet és a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A kész piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 12 db kört vágunk ki belőle.
  4. A marcipánt összegyúrjuk a meggylével/ételszínezékkel, és porcukorral hintett felületen 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 4 db kört szaggatunk ki belőle.
  5. Az egyik kis tésztalapra csokoládékrémet nyomunk, kissé elkenjük és ráhelyezünk egy másik lapot. Nagyon vékonyan megkenjük csokoládékrémmel, és ráhelyezünk egy marcipánlapocskát. A 3. piskótalapra szintén nagyon kevés krémet kenünk, és a marcipánra fektetjük. A többi hozzávalóval is így járunk el.
  6. A megmaradt krémmel körbekenjük a tortácskákat, és a tetejükre gömböcskéket nyomunk. A sütemények alját körben, ill. a tetejüket is hópehely formájú cukorgyöngyökkel díszítjük. Dermedésig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:

A marcipánból szaggatás után kimarad valamennyi, de nem érdemes kevesebbel dolgoznunk. A nagyobb mennyiséget ui. könnyebb kiszaggatni. Ha mégis fel szeretnénk használni a megmaradt marcipánt, pici csillag alakú kiszúróformával vágjunk ki belőle néhány csillagot, és cukorgyöngyök helyett azokkal díszítsük fel a tortácskák tetejét.