2017. augusztus 4.

Kókuszkrémes-málnás linzer







Ez a süti már le lett tesztelve anyák napján. Sajnos akkor olyan csúnyán megrepedt az én türelmetlenségem miatt, hogy nem tudtam lefotózni. Akkor kerek tortaformában és hagyományos, 3:2:1-es linzertésztával készült – a tészta/töltelék aránya tökéletes volt. Most viszont kedvem támadt szögletes tepsit használni. Bár semmi baj nincs a korábbi tésztával, ezúttal mégis egy kicsit változtattam az arányokon, hogy ne pont olyan legyen. Nem volt könnyű kiokoskodni a hozzávalók mennyiségét, mert ezt a tepsit az alábbi méretekkel elég ritkán használom, de végül az eredmény igazolta, hogy érdemes volt annyit számolgatni. :D
Bár javában tombol a kánikula, hátha akad mégis valaki hozzám hasonló, aki képes ilyenkor is bekapcsolni a sütőt ezért a süteményért. :D






Hozzávalók 32x20,5 cm-es tepsihez:

Tésztához:
42 dkg félfogós búzaliszt
8 dkg kókuszreszelék
18 dkg vaj
13 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
2-3 dkg tejföl
4 g sütőpor

Málnapudinghoz:
25 dkg málna (lehet fagyasztott is)
5 dkg finomítatlan nádcukor
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 dl tejszín

Kókuszkrémhez:
4 tojás
6 dl tejszín
17 dkg finomítatlan nádcukor
7,5 dkg kókuszreszelék
7,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
7,5 dkg vaj

elkészítés:

  1. A málnapudinghoz a málnát 5 dkg cukorral épp csak addig főzzük, amíg a gyümölcsszemek szét nem esnek. A híg lekvárt szűrőkanálba öntjük, átpasszírozzuk, a levet közben felfogjuk abban a lábasban, amiben a gyümölcsöt főztük, majd besűrítjük a tejszínben csomómentesre kevert keményítővel. Hűlni hagyjuk.
  2. A kókuszkrémhez a tojásokat lábasba ütjük, kihabosítjuk a cukorral, majd simára keverjük benne a keményítőt.
  3. Felöntjük a tejszínnel, beleforgatjuk a kókuszreszeléket, és kis lángon, állandó keverés mellett felfőzzük. Elzárjuk alatta a gázt, és még forrón hozzákeverjük a vajat. Langyosra hűtjük.
  4. A tésztához a sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a kókuszreszeléket és a tejföllel kevert, felvert tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha a kezünk melegétől túl lággyá válna, nyújtás előtt hűtőbe tesszük.)
  5. A tésztának kicsivel több, mint a felét levágjuk, tepsi méretűre kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, és több helyen villával megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük fél órára.
  6. A tésztára rásimítjuk a málnapudingot, majd egyenletesen elosztjuk rajta a kókuszkrémet.
  7. A maradék tésztát szintén tepsi méretűre nyújtjuk, átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk és berácsozzuk vele a süteményt.
  8. Előmelegített sütőben világosra sütjük, a tésztát a tepsiben hagyva hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és a tetejét porcukorral hintjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-fölül sütés
sütési idő: kb. 40 perc