2012. december 29.

Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj baconben





Hozzávalók 2 roládhoz:

2 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

8 szelet bacon
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
1 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

elkészítés:

  1. A hússzeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  2. 2 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek alá téve, a szeletek mentén, körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  3. 5-6 db aszalt szilvát sorban egymás mellé rendezünk a hús hozzánk közelebb lévő szélére, majd jobbról és balról ráhajtjuk a túllógó hússzéleket, és az alufólia segítségével tekerünk rajta egyet.
  4. A műveletet megismételjük úgy, hogy most barackszemeket rendezünk egymás mellé, és megint tekerünk rajta. Aztán ismét szilvaszemeket sorakoztatunk egymás mellé, és befejezzük a göngyölést. (Így a tekercsekben szerencsés esetben 2 szilva és 1 barackszem fog látszódni. Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  5. A roládokat óvatosan megemeljük, alájuk teszünk 4-4 baconszeletet, majd lentről és fentről, ferdén ráhajtjuk a húsokra.
  6. A húsokat a fóliával együtt feltekerjük, végeiket összesodorjuk és kicsit elegyengetjük, hogy tetszetősebbek legyenek.
  7.  A serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, és néha megforgatva elősütjük a húsokat.
  8. A tekercseket kicsit hűlni hagyjuk, majd lehámozzuk róluk az alufóliát, és a roládokat hőálló edénybe fektetjük. Előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, klopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.





Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj baconben





Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.

Hozzávalók 4 roládhoz:

4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

16 szelet bacon
2 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

Töltelékhez:
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl húsalaplé vagy húsleves (leveskockából is lehet)
1 mk. rozmaring
1 mk. kakukkfű
1 mk. bazsalikom
½ mk. őrölt fekete bors

1 ek. finomliszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás

elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és tovább pároljuk.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével, és tovább főzzük.
  3. Majdnem teljesen elforraljuk a levét, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a tejszínt is hozzáöntve besűrítjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást.
  4. A karajszeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  5. 4 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  6. A tojásos gombamártásból 4 evőkanálnyit a hússzelet hozzánk közelebb lévő szélére halmozunk úgy, hogy mellette jobbról és balról legalább 2 ujjnyi széles sávot szabadon hagyunk.
  7. Ezt ráhajtjuk a töltelékre, és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  8. A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra.
  9. A hústekercset a fóliával együtt feltekerjük, a fólia végeit összesodorjuk, és a roládot kicsit elegyengetjük, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
  10. 2 serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindkettőbe 2-2 húshengert teszünk, és néha megforgatva elősütjük.
  11. A roládokat kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd lehámozzuk róluk az alufóliát, és a húsokat hőálló edénybe fektetjük. Előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  12. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tetszés szerinti körettel tálaljuk
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.


Karácsonyi sütés-főzés Macskanyelvnél

 

A karácsonyi vacsora készítése idén is rám hárult, és egy ilyen nemes feladat bizony idegeskedéssel jár. Az ember ilyenkor pláne jót akar, és fél a lebőgéstől. Az ideget épp megspórolhattam volna, mert csupa olyan étel került az asztalra, amik nem arról híresek, hogy túl bonyolult az elkészítésük, ill. ezek már jól bejáratott receptek nálunk. Inkább csak amiatt pattogtam, mert minden az utolsó napokra maradt, és féltem, hogy túl fáradt leszek Szenteste, amikor pedig épp, hogy jókedvűnek kéne lenni, hogy lazán fogadjam magamba a meghitt ünnepi perceket, és hagyjam, hogy a hatása szétáradjon az én kis lelkemben. No de másként alakult, így december 22-ét és 23-át megállás nélkül a konyhában töltöttem. Végül aztán a 24-e nyugiban telt, és tényleg szétáradt bennem a meghittség. :)
A menü a következő volt: 


Előétel:
Habos borkrémleves borba áztatott, kandírozott narancshéjjal (egyszer talán lesz recept is. :D ) 


Főételek:
Fokhagymás csirkemellszeletek kolbászos sajtmártásban (köretnek tejfölös burgonyapüré)
Fehérborban párolt mézes-mustáros csirkeragu
(köretnek borsos rizs - hagymás borsó mix)
Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj és csirkemell baconben
Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj és csirkemell baconben

(a két utóbbi körete is tejfölös burgonyapüré volt) 


Desszertek:
Gesztenyekrémes torta
Diótorta
Barackos-marcipános linzerszívek
Diós-gyümölcsös bonbon


FŐÉTELEK
fokhagymás csirkemellszeletek kolbászos sajtmártásban,
fehérborban párolt mézes-mustáros csirkeragu


DESSZERTEK
gesztenyekrémes torta, diótorta, diós-gyümölcsös bonbon


A Kutyafül ugyebár nem eszi meg a sertéshúst, max. darálva, ill. most már hihetetlen módon ragu formájában, ami számomra érthetetlen, hiszen a disznó disznó marad akkor is, ha ledarálják vagy ragusítják. No de mindegy, jó ideje legyintek erre; egye, ahogy akarja, de nekem az sem baj, ha nem eszi meg sehogy. Ezért aztán csirkemellet kap mindig. Karácsonyra is szárnyashúsból készült neki az, ami nekünk karajból. Jajj de jó, dupla meló, de hát akit szeretünk, azt karikor pláne meg akarjuk örvendeztetni. Tudom, rengeteg kaját csináltam, és igazából már mi is beszéltünk róla Anyával, hogy tulajdonképpen tök fölösleges ennyiféle étellel bajlódni, úgy sem bírunk mindenből annyit lakmározni, amennyit szeretnénk. De közben meg sokféléből keveset is jó enni, ráadásul a karácsony előtti sütés-főzéssel megspórolhatom a konyhában való sínylődést az ünnepek után. Inkább kihajtom magam kari előtt, hogy aztán 1 hétig pihenhessek. Nem mondom, hogy ez mindenki számára követendő példa kell, hogy legyen, de kétség kívül van benne ráció. Főleg akkor, ha nem a karácsony előtti utolsó 2 napban hozza össze az ember lánya az összes fogást, hanem mondjuk elkezdi előtte 1 héttel. Az elősütött húsroládot pl. le is lehet fagyasztani, így az már akár 2 héttel a készre sütés előtt is elkészíthető. No de nem akarok ebbe most belemenni. Lényeg, hogy minden flottul ment, a vacsi forrón került az asztalra, hála a sütőben való melegen tartásnak, arról meg nem is beszélve, hogy mindenki örült az ajándékoknak. Jaja, én bizony még bőgtem is egy sort, mert olyan meglepit kaptam, amiről régóta álmodtam – egy új laptopot!!! Fotó is van róla, hogy ömlik a könnyem, de azzal nem boldogítom a blogolvasókat. Meghitt, csendes, szép karácsonyunk volt.