2012. december 29., szombat

Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj baconben





Hozzávalók 2 roládhoz:

2 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

8 szelet bacon
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
1 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

elkészítés:
  1. A hússzeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  2. 2 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek alá téve, a szeletek mentén, körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  3. 5-6 db aszalt szilvát sorban egymás mellé rendezünk a hús felőlünk eső szélére, majd jobbról-balról ráhajtjuk a túllógó hússzéleket, és az alufólia segítségével tekerünk rajta egyet.
  4. A műveletet megismételjük úgy, hogy most barackszemeket rendezünk egymás mellé, megint tekerünk rajta, aztán pedig ismét szilvaszemeket sorakoztatunk egymás mellé, és befejezzük a göngyölést. (Így a tekercsekben szerencsés esetben 2 szilva és 1 barackszem fog látszódni.) Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.
  5. A húshengereket óvatosan megemeljük, aláteszünk 4-4 baconszeletet, majd lentről és fentről, ferdén ráhajtjuk a húsokra, amiket aztán visszateszünk az alufóliára.
  6. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát, majd a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercseket, hogy tetszetősebbek legyenek.
  7. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a 2 roládot, és elősütjük, miközben időről-időre fordítunk rajtuk egyet, hogy minden oldalukon egyenletese süljenek.
  8. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, a roládokat hőálló edénybe fektetjük, és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
 
Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, klopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.




Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj baconben





Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.

Hozzávalók 4 roládhoz:

4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

16 szelet bacon
2 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

Töltelékhez:
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl hús alaplé vagy húsleves (leveskockából is lehet)
1 mk. rozmaring
1 mk. kakukkfű
1 mk. bazsalikom
½ mk. őrölt fekete bors

1 ek. liszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével, és így főzzük tovább.
  3. Amikor a levét már majdnem teljesen elfőtte, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöltjük a tejszínnel, és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A karajszeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  5. 4 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  6. Ha a gombamártás kihűlt, alaposan elkeverjük a tojással. A töltelékből a hússzelet felőlünk eső szélére 4 evőkanálnyit halmozunk úgy, hogy a töltelék jobbról és balról ne érjen ki a hús széléig, hanem legalább 2 ujjnyi széles hely maradjon.
  7. Ezeket az üres széleket ráhajtjuk a töltelékre, és az alufólia segítségével olyan sorosan, ahogy csak tudjuk, feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  8. A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra, amit aztán visszateszünk az alufóliára.
  9. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát, és a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercset, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
  10. 2 nagy serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindkét serpenyőbe 2-2 húshengert teszünk és elősütjük, miközben időről-időre megforgatjuk azokat.
  11. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, a húst hőálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  12. 5-10 perc pihentetés után szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé burgonyapürét, hercegnő burgonyát vagy krumplikrokettet, esetleg rizst.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.


Karácsonyi sütés-főzés Macskanyelvnél

 

A karácsonyi vacsora készítése idén is rám hárult, és egy ilyen nemes feladat bizony idegeskedéssel jár. Az ember ilyenkor pláne jót akar, és fél a lebőgéstől. Az ideget épp megspórolhattam volna, mert csupa olyan étel került az asztalra, amik nem arról híresek, hogy túl bonyolult az elkészítésük, ill. ezek már jól bejáratott receptek nálunk. Inkább csak amiatt pattogtam, mert minden az utolsó napokra maradt, és féltem, hogy túl fáradt leszek Szenteste, amikor pedig épp, hogy jókedvűnek kéne lenni, hogy lazán fogadjam magamba a meghitt ünnepi perceket, és hagyjam, hogy a hatása szétáradjon az én kis lelkemben. No de másként alakult, így december 22-ét és 23-át megállás nélkül a konyhában töltöttem. Végül aztán a 24-e nyugiban telt, és tényleg szétáradt bennem a meghittség. :)
A menü a következő volt: 


Előétel:
Habos borkrémleves borba áztatott, kandírozott narancshéjjal (egyszer talán lesz recept is. :D ) 


Főételek:
Fokhagymás csirkemellszeletek kolbászos sajtmártásban (köretnek tejfölös burgonyapüré)
Fehérborban párolt mézes-mustáros csirkeragu
(köretnek borsos rizs - hagymás borsó mix)
Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj és csirkemell baconben
Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj és csirkemell baconben

(a két utóbbi körete is tejfölös burgonyapüré volt) 


Desszertek:
Gesztenyekrémes torta
Diótorta
Barackos-marcipános linzerszívek
Diós-gyümölcsös bonbon


FŐÉTELEK
fokhagymás csirkemellszeletek kolbászos sajtmártásban,
fehérborban párolt mézes-mustáros csirkeragu


DESSZERTEK
gesztenyekrémes torta, diótorta, diós-gyümölcsös bonbon


A Kutyafül ugyebár nem eszi meg a sertéshúst, max. darálva, ill. most már hihetetlen módon ragu formájában, ami számomra érthetetlen, hiszen a disznó disznó marad akkor is, ha ledarálják vagy ragusítják. No de mindegy, jó ideje legyintek erre; egye, ahogy akarja, de nekem az sem baj, ha nem eszi meg sehogy. Ezért aztán csirkemellet kap mindig. Karácsonyra is szárnyashúsból készült neki az, ami nekünk karajból. Jajj de jó, dupla meló, de hát akit szeretünk, azt karikor pláne meg akarjuk örvendeztetni. Tudom, rengeteg kaját csináltam, és igazából már mi is beszéltünk róla Anyával, hogy tulajdonképpen tök fölösleges ennyiféle étellel bajlódni, úgy sem bírunk mindenből annyit lakmározni, amennyit szeretnénk. De közben meg sokféléből keveset is jó enni, ráadásul a karácsony előtti sütés-főzéssel megspórolhatom a konyhában való sínylődést az ünnepek után. Inkább kihajtom magam kari előtt, hogy aztán 1 hétig pihenhessek. Nem mondom, hogy ez mindenki számára követendő példa kell, hogy legyen, de kétség kívül van benne ráció. Főleg akkor, ha nem a karácsony előtti utolsó 2 napban hozza össze az ember lánya az összes fogást, hanem mondjuk elkezdi előtte 1 héttel. Az elősütött húsroládot pl. le is lehet fagyasztani, így az már akár 2 héttel a készre sütés előtt is elkészíthető. No de nem akarok ebbe most belemenni. Lényeg, hogy minden flottul ment, a vacsi forrón került az asztalra, hála a sütőben való melegen tartásnak, arról meg nem is beszélve, hogy mindenki örült az ajándékoknak. Jaja, én bizony még bőgtem is egy sort, mert olyan meglepit kaptam, amiről régóta álmodtam – egy új laptopot!!! Fotó is van róla, hogy ömlik a könnyem, de azzal nem boldogítom a blogolvasókat. Meghitt, csendes, szép karácsonyunk volt.