2012. december 29., szombat

Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj baconben



Hozzávalók 2 roládhoz:

2 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

8 szelet bacon
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
1 ek napraforgóolaj az elősütéshez

elkészítés:


  1. A hússzeleteket háztartási fólia alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek) és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
  2. 2 db akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek alá téve, a szeletek mentén, körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  3. 5-6 db aszalt szilvát sorban egymás mellé rendezünk a hús felőlünk eső részére, majd jobbról-balról ráhajtjuk a kimaradó hússzéleket és az alufólia segítségével tekerünk rajta egyet.
  4. Majd a műveletet megismételjük úgy, hogy most barackszemeket rendezünk egymás mellé, aztán pedig ismét szilvát. Így a tekercsekben szerencsés esetben 2 szilva és 1 barackszem fog látszódni. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  5. A húshengereket óvatosan megemeljük, aláteszünk 4-4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsokra, amiket aztán visszateszünk az alufóliára.
  6. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát és a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercseket, hogy tetszetősebbek legyenek.
  7. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a 2 roládot és elősütjük, miközben időről-időre fordítunk rajtuk egyet.
  8. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, hőálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  9. 5-10 perc pihentetés után szeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés 
sütési idő: kb. 35 perc 

Tipp: 
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, klopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.






Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj baconben






Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.



Hozzávalók 4 roládhoz:

4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

16 szelet bacon
2 ek napraforgó olaj az elősütéshez 

Töltelékhez: 
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl húsleves alaplé (leveskockából is lehet)
1 mk rozmaring
1 mk kakukkfű
1 mk bazsalikom
½ mk őrölt fekete bors

1 ek liszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás

elkészítés:


  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével és így főzzük tovább.
  3. Amikor a levét már majdnem teljesen elfőtte, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöltjük a tejszínnel és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A karajszeleteket háztartási fólia alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek) és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
  5. 4 db akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  6. Ha a gombamártás kihűlt, alaposan elkeverjük benne a tojást.
  7. A töltelékből a hússzelet felőlünk eső szélére 4 evőkanálnyit halmozunk úgy, hogy a töltelék jobbról és balról ne érjen ki a hús széléig, hanem legalább 2 ujjnyi széles hely maradjon.
  8. Ezeket a kimaradó széleket ráhajtjuk a töltelékre és az alufólia segítségével olyan sorosan, ahogy csak tudjuk, feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  9. A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra, amit aztán visszateszünk az alufóliára.
  10. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát, és a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercset, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
  11. 2 nagy serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindegyik serpenyőbe 2 húshengert teszünk és elősütjük, miközben időről-időre megforgatjuk őket.
  12. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, hőálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  13. 5-10 perc pihentetés után szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé burgonyapürét, hercegnő burgonyát vagy krumplikrokettet, esetleg rizst.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc 

Tipp: 
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.


 


Karácsonyi sütés-főzés Macskanyelvnél

A karácsonyi vacsora készítése idén is rám hárult, és egy ilyen nemes feladat bizony idegeskedéssel jár. Az ember ilyenkor pláne jót akar, és fél a lebőgéstől. Az ideget épp megspórolhattam volna, mert csupa olyan étel került az asztalra, amik nem arról híresek, hogy túl bonyolult az elkészítésük, ill. ezek már jól bejáratott receptek nálunk. Inkább csak amiatt pattogtam, mert minden az utolsó napokra maradt, és féltem, hogy túl fáradt leszek Szenteste, amikor pedig épp, hogy jókedvűnek kéne lenni, hogy lazán fogadjam magamba a meghitt ünnepi perceket, és hagyjam, hogy a hatása szétáradjon az én kis lelkemben. No de másként alakult, így december 22-ét és 23-át megállás nélkül a konyhában töltöttem. Végül aztán a 24-e nyugiban telt, és tényleg szétáradt bennem a meghittség. :-)

A menü a következő volt (az étel nevére kattintva eljuthattok a receptjéhez): 

Előétel: 
Habos borkrémleves borba áztatott kandírozott narancshéjjal 

Főételek: 










A Kutyafül ugyebár nem eszi meg a sertéshúst, max. darálva, ill. most már hihetetlen módon ragu formájában, ami számomra érthetetlen, hiszen a disznó disznó marad akkor is, ha ledarálják vagy ragusítják. No de mindegy, jó ideje legyintek erre; egye, ahogy akarja, de nekem az sem baj, ha nem eszi meg sehogy. Ezért aztán csirkemellet kap mindig. Karácsonyra is szárnyashúsból készült neki az, ami nekünk karajból. Jajj de jó, dupla meló, de hát akit szeretünk, azt karikor pláne meg akarjuk örvendeztetni. Tudom, rengeteg kaját csináltam, és igazából már mi is beszéltünk róla Anyával, hogy tulajdonképpen tök fölösleges ennyiféle étellel bajlódni, úgy sem bírunk mindenből annyit lakmározni, amennyit szeretnénk. De közben meg sokféléből keveset is jó enni, ráadásul a karácsony előtti sütés-főzéssel megspórolhatom a konyhában való sínylődést az ünnepek után. Inkább kihajtom magam kari előtt, hogy aztán 1 hétig pihenhessek. Nem mondom, hogy ez mindenki számára követendő példa kell, hogy legyen, de kétség kívül van benne ráció. Főleg akkor, ha nem a karácsony előtti utolsó 2 napban hozza össze az ember lánya az összes fogást, hanem mondjuk elkezdi előtte 1 héttel. Az elősütött húsroládot pl. le is lehet fagyasztani, így az már akár 2 héttel a készre sütés előtt is elkészíthető. No de nem akarok ebbe most belemenni. Lényeg, hogy minden flottul ment, a vacsi forrón került az asztalra, hála a sütőben való melegen tartásnak, arról meg nem is beszélve, hogy mindenki örült az ajándékoknak. Jaja, én bizony még bőgtem is egy sort, mert olyan meglepit kaptam, amiről régóta álmodtam – egy új laptopot!!! Fotó is van róla, hogy ömlik a könnyem, de azzal nem boldogítom a blogolvasókat. Meghitt, csendes, szép karácsonyunk volt.