2015. május 26., kedd

Gombás-diós tészta ricottaöntettel






A Kuytafül nagyon szereti a gombás tésztát. Most egy kicsit különlegesebb változatot készítettem neki, és végre kipróbálhattam a ricottát, amit eddig még sosem ettem. Kellemesen édeskés íze elnyerte a tetszésemet, és úgy gondoltam, nem lőnék mellé, ha dióval párosítanám. Nagy meglepetésemre ezúttal mégis melléfogtam, mert életem párja nem kötött barátságot az ízeknek ezen párosításával, akarom mondani „hármasításával”, és közölte, hogy azt a jó kis diót ne merjem többet összeházasítani a gombával, ricottát pedig még magában se adjak neki. Így aztán lepöttyenve adtam át Anyának az étel nagy részét. Neki viszont szerencsére határozottan ízlett, úgyhogy megnyugodtam, hogy a gombás tészta igenis finom a fenti két hozzávalóval együtt, csak pont a Kuytinyeknek nem jött be.
A mártást végül boldogan összeforgattam a magamnak szánt gomba nélküli tésztával, és nagyon jót ettem belőle. :)









Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg csavart kagyló (Molnár tészta)
20 dkg fehér csiperke (tisztítva mérve)
7 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg ricotta
5 dkg dió
1 csapott ek morzsolt bazsalikom
1 ek olívaolaj

őrölt fekete bors

Öntethez:
10 dkg ricotta
1,25 dl tej
1 mk cukor
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A gombát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk – ha a fejek nagyobbak, nyolcadolhatjuk is. A kétféle hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A diót durvára daraboljuk, és száraz serpenyőben, kis lángon megpirítjuk.
  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a serpenyőben felhevített olajon 2 percig sütjük, majd a hagymát és a bazsalikomot hozzáadva dinszteljük. Rátesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg a levét kissé el nem fövi. A diót a ricottával együtt a gombás alaphoz keverjük, és sóval, borssal ízesítjük.
  3. Az öntethez a tejet felforraljuk, felolvasztjuk benne a ricottát, és ha szükséges, botmixerrel csomómentesre dolgozzuk. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük, 1 percig forraljuk, majd félretéve hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát közben lobogó, sós vízben megfőzzük, szűrőkanál segítségével rászedjük a gombás alapra, és összeforgatjuk. Az ételt 2 tányérba szedjük, meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.

Tipp:
Friss bazsalikommal is készíthetjük – 6 levelet megmosunk, szárazra törlünk, majd 2 kivételével vékony csíkokra vágjuk, és a fent leírt módon ízesítjük vele az ételt. A megmaradt leveleket darabokra tépkedjük, és tálaláskor a gombás tészta tetejére szórjuk.



























A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megjelent.