2020. január 6.

Pithiviers – Helló 2020!







Csak pislogok, hogy már 20 éve annak, hogy átléptünk az új évezredbe. – Már nagyon vártam Vízkereszt eljövetelét, mert úgy gondoltam ennél ünnepibb alkalom nem is lehetne arra, hogy újra megsüssem a pithivers (ejtsd: pitivié) nevű süteményt.
Már csak azért sem, mert ez tulajdonképpen a Galette des Rois (királyok lepénye), amit hagyományosan a három királyok ünnepén, azaz Vízkeresztkor kínálnak, benne egy szem babbal vagy mandulával, ami állítólag szerencsét hoz a megtalálójának. Szóval meglepi nélkül sima pithiviers, azzal együtt meg három királyok kalácsa. :D
Ez a mutatós finomság egyébként Franciaország azonos nevű kantonjából származik, de más országokban is elterjedt. Én évekkel ezelőtt a kelt tésztás változatát sütöttem meg január 6-ára, de azon túl, hogy nagyon finom volt, az azért egy egészen más történet. A francia három királyok kalácsa ropogós leveles tészta, ami illatos mandulakrémet rejt magában. Úgyhogy kívül-belül szeretni való, akár meglepi babbal/mandulaszemmel, akár anélkül. :)
Első alkalommal a szülinapomra készítettem el – akkor egyetlen nagy korongnak –, de mivel nem fotóztam le, egyértelmű volt, hogy újrázom kell, már csak azért is, mert tényleg nagyon finom. Ráadásul második nekifutásra sikerült überelni az előzőt. :)
Én ezzel búcsúzom a karácsonyi időszaktól, ill. köszöntöm az újévet, ami nálunk a mai napon faültetéssel kezdődött: mostantól  a karácsonyfánk a kertünk dísze. :)






Hozzávalók 4 darabhoz:

kb. 60 dkg klasszikus leveles tészta
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
8 dkg őrölt mandula
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
2 ek. Bailey-s vagy keserű mandula likőr vagy barna rum
2 tojás
1,5 dkg finomliszt
3 dkg cukor + 2 ek. narancslé a sziruphoz

elkészítés:

  1. A mandulakrémhez a puha vajat a porcukorral robotgéppel kihabosítjuk, majd a narancshéjat és a mandulát is hozzáadva, tovább keverjük. Beledolgozunk egy egész tojást, a likőrt, és végül a lisztet is hozzákeverjük.
  2. A kész krémet 1-1 ív folpackra halmozva, négyfelé osztjuk, 10 cm átmérőjű kör alakban mindegyiket kissé szétterítjük, és a kis batyunyi töltelékek fölött összesodorjuk a fóliát. Hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük annyi időre, hogy a krém kissé meghúzzon és egyben maradjon.
  3. A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, és 8 db 13 cm átmérőjű körlapot szaggatunk ki belőle (Én úgy készítettem, hogy rányomtam a müzlistálkát a tésztára, és a széle mentén derelyevágóval kivágtam.)
  4. A tésztalapokat 20-30 percre mélyhűtőbe tesszük, és miután lehűltek, négyet kicsit nagyobbra nyújtunk, és a közepüket a habzsák sima csövének szűkebb végével kiszúrjuk.
  5. Egy vékony pengéjű kés hegyével egymás után mind a négyet megmintázzuk: a közepükön ejtett lyuktól kiindulva, a tészta széle felé haladva, félköríveket karcolunk a tésztába, vigyázva, hogy közben ne vágjuk át teljesen.
  6. A többi tésztalapra ráfektetjük a lehűtött tölteléket, a szabadon maradt tésztaszélt lekenjük felvert tojással, és befedjük a lehűtött, rozettamintás tésztával. A széleket jól lenyomkodjuk. Folpackkal lefedve, minimum 1 órára vagy legfeljebb 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A töltött korongok szélét körben kicsipkézzük.
  7. A sziruphoz a cukrot a frissen facsart, átszűrt narancslével felforraljuk, majd teljesen kihűtjük.
  8. A pithiviers-éket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük felvert tojással (az oldalaikat nem, különben nem tud megemelkedni a sütemény), és 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot ekkor 200°C-ra-ra csökkentjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  9. A sütőből kivéve, a tetejüket azonnal lekenjük a narancssziruppal, és még melegen tálaljuk.
Megjegyzés:
Amikor a két tésztakorongot egymásra tesszük, és a széleket körben lenyomkodjuk, hogy összeragadjanak, előfordulhat, hogy kissé elformátlanodnak. Érdemes ekkor ismét körbevágni a tészta szélét, hogy a süteményeknek egyenletes kör alakjuk legyen.
Én a házi leveles tésztát és a krémet is előző nap készítettem el, és nejlonzacskóba húzva, egy éjszakára hűtőbe tettem. Így másnap csak a formázással kellett foglalkoznom. :)