2023. január 9.

Vöröslencse-ragus fusilli (vegán, gluténmentes)

 

 


 
Ez a recept annyira friss, hogy ma ebédre készült, ráadásul nem is terveztem, hogy lefotózom. :D A hirtelenjében jött fényképezés annak köszönhető, hogy kóstolás után a receptet mindenképp érdemesnek tartottam megosztani a blogon. Tiszta szerencse, hogy a borús idő ellenére is beszűrődött annyi fény, hogy meg tudtam örökíteni, és mivel a reggeli órákban készült, így gyorsan-frissen ki is tudtam szerkácsolni a képeket.
Nevezhetném hamis bolognainak is ezt a ragut, ahogyan a vegánok szokták, de szerintem félrevezető lenne, mert bár az íze arra emlékeztet, mégsem hasonlítható a darált hússal készült testvéréhez. Sőt, őszintén szólva, én értelmetlennek tartom a hússal készült ételeket a hús nélküli változatukkal összevetni. Viszont tény, hogy hasonlítgatás nélkül is nagyon finomak és táplálóak húsmentesen elkészítve is. ;)

 

 


Hozzávalók 4 személyre:

1 cs. (20 dkg) rizses-köleses fusilli (Kitti's)
15 dkg vöröslencse
2 vastagabb szál (kb. 20 dkg) sárgarépa
2 zellerszár
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darabolt paradicsomkonzerv
1 kis (70 g) sűrített paradicsomkonzerv
3 babérlevél
1 tk. szárított bazsalikom
1-2 tk. morzsolt oregánó
őrölt színes bors

3 ek. olívaolaj
kb. 2 dl víz
1 ek. agevészirup
friss bazsalikomlevélkék a tálaláshoz (elhagyható)


elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon, fedő alatt, kis lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük.
  2. A sárgarépát és a zellert késes aprítóban ledaráljuk (vagy késsel finomra aprítjuk), és a szárított bazsalikommal együtt a dinsztelt hagymához adjuk. Közepes lángon, fedő alatt kb. 5 percig pirítjuk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, és azzal együtt is pároljuk még néhány percig.
  3. Hozzáöntjük az előzőleg alaposan átmosott lencsét (nem kell beáztatni), a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, majd oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezzük és a vízzel hígítjuk.
  4. Fedő alatt, néha megkeverve addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 20 perc). Édesítjük, és ha szükséges, a felsorolt fűszerekkel utánaízesítjük.
  5. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a lencseraguhoz keverjük. Aprított, friss bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.