2014. április 9., szerda

Rántott hús másként, avagy rágós tyúkmellmentő akció


Az utóbbi időben eléggé kifogytunk a csirkemellből, ezért már időszerű volt bespájzolni belőle. Nem akartunk viszont megint a szokott helyről vásárolni, mert egy ideje nem vagyunk kibékülve a hús minőségével. Egy másik boltból szereztük be a pár hétre való húsadagunkat. Sajnos jól melléfogtunk, ui. csakúgy, mint a korábbi üzletben, itt is tyúkmellet adtak el csirkemell címén. Vissza már nem vihettük, mert egyrészt nem volt meg a blokk, másrészt pedig már lefagyasztottam az egészet. Kitaláltuk, hogy szétosztogatjuk a családban. Így kapott belőle Anya és a Kutyafül anyukája is. De még mindig maradt vagy 3 kg rágós húsunk. A tejben való áztatás nem vált be, húspuhítót meg nem akartam venni, így gyakorlatilag szinte mindenfajta elkészítési mód ki volt lőve. Maximum fasírtnak lett volna jó, de azt csirke-, pardon, tyúkmellből nem nagyon szeretjük. Elég nehéz volt kitalálni, hogy akkor mégis hogyan készíthetném el. Az azonban világos volt, hogy mindenképp darálni kell. Aztán mégis kialakult a felhasználási mód csodás és vállalható ötlete. Ledaráltam, és mivel egész jól formázható így majdnem fasírt lett belőle, egészen pontosan formázott rántott husi. Ízesíteni is könnyű volt, mint ahogyan a fasírtot is, és tulajdonképpen bármi olyat hozzákeverhetünk, amire csak kedvünk szottyan, pl. zöldfűszereket is, de elég lehet csupán só és bors. Végül is egész jó ettünk belőle, szóval bátran merem ajánlani azoknak, akik hozzánk hasonlóan rosszul járnak a vásárlás során, vagy esetleg öregedő tyúkjaik mellét kívánják feltálalni családtagjaiknak. Így biztosan el fog fogyni. :) Persze bármilyen egyéb húsból is elkészíthető.
Hozzávalók 6 darabhoz:

40 dkg tyúkmellfilé
1 kis vöröshagyma
2 szelet piros húsú pritamin paprika
őrölt fekete bors
liszt
1 tojás + kevés tej
zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, és a kettőt együtt késes mixerben felaprítjuk. Félretesszük.
  2. A húst késes mixerben vagy húsdarálóval ledaráljuk, hozzákeverjük a paprikás hagymát, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
  3. A húspépből 6 egyforma nagyságú golyót formázunk, amennyire tudjuk ellapogatjuk, ügyelve arra, hogy a lágy massza ne essen szét.
  4. Ahogy a lisztbe beletesszük a húspogácsát, még jobban ellapogatjuk, másik oldalára is rászórjuk a lisztet, majd két tenyerünk között „borogatva”, lerázzuk róla a felesleges lisztet.
  5. A tojást villával felverjük, tejet adunk hozzá, hogy szaporítsuk, és egyenként megmártjuk benne a lisztes húspogácsákat. Nem szükséges átfordítani, villával is rálötyögtethetjük a tojást.
  6. Egy lapát segítségével a hús alá nyúlunk és átemeljük a zsemlemorzsába. Ekkor még jobban ellapogatjuk, mert ellenkező esetben túlzottan összeugrana sütés közben.
  7. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és közepes lángon pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék és tálaljuk.