2015. május 19., kedd

Zöldcitromos joghurtdesszert borzselével









A vasárnapokat leszámítva lassan 3. hete nem eszem szilárd táplálékot, csak kefirt és saját készítésű gyümölcsjoghurtokat. Nagyon fura, de nem igazán vagyok éhes, mert a joghurt eltelít, és az édességet sem kívánom. Persze vágyom a sós ízekre, de olyankor elropogtatok egy marék szotyolát, és valamelyest sikerül kiűzni a fejemből és lelki szemeim elől a puha házikenyér emlékképét.
Egyébként nem hiszek az önsanyargatásban, mert nincs értelme, egészségtelen, és csak arra jó, hogy utána ezerrel vessük rá magunkat a vágyott ételekre, aminek köszönhetően aztán rohamtempóban még több kiló szalad fel ránk, mint amennyi a diéta előtt rajtunk éktelenkedett.
Ehhez képest én mégis sanyargatom magam. :D Mondjuk nem igazán érzem annak... még. :D Kivételesen azért művelek ily botorságot, mert kíváncsi vagyok, hány kiló megy le rólam 1 hét alatt, ha tényleg csak kefirt és gyümijogit iszom. A kíváncsiság pedig azért alakult ki, mert újabban én bizony egy dekát se fogyok, ha pl. natúr husit eszem savanyú káposztával. Az majd akkor kerül fel az étlapra, ha a kefirezéssel lement kb. 4 kg.
Természetesen megvan a napi sport is súlyzózás és feszített tempójú 8 km-es séták formájában, ill. futok is, ha nem süt a nap (ez utóbbi így nyár elején csak vágyálom, úgyhogy marad a séta).
Na de hogy jön ide ez a desszert, amikor nem is kívánom a gyümölcsjoghurtoknak hála? Hát úgy, hogy a Kutyafül már nyafogott az édes után. Mivel a Kutyinyek is fogyózik, jó választásnak tűnt a joghurt alapú nyalánkság, ami valljuk be, gyümölcsjoghurt, csak szilárd formában. :D
Ugyan a méz is hizlal meg a tejszín is, de előbbi azért nem annyira, mint a cukor, a szervezet könnyen lebontja, utóbbiból pedig tényleg kevés van benne. Úgyhogy bátran bekanalaztuk egy szép, napsütéses délutánon. :)
Finom, hűsítő desszert; kánikula idején pl. kifejezetten jól tud esni.









Hozzávalók 2 személyre:

Krémhez:
15 dkg natúr joghurt
3 ek folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom leve és héja
0,75 dl tejszín
2 zselatinlap

Zseléhez:
0,5 dl félédes fehérbor (vagy szűrt almalé, ha gyerekeknek készítjük)
0,25 dl víz
1 tk folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom héja
mérettől függően 4-6 levélke citromfű
1 zselatinlap

elkészítés:

  1. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A zöldcitromot forró vízzel alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük (félretesszük), a felének a levét kifacsarjuk.
  2. A krémhez a mézet elkeverjük a citromlével és a fele mennyiségű lereszelt héjával. A zselatint alaposan kinyomkodjuk, kis lángon felolvasztjuk, és hozzákeverünk 2-3 evőkanál mézes joghurtot.
  3. A zselatinos joghurtot a többi joghurthoz adjuk, és állni hagyjuk, amíg zselésedni nem kezd.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  5. Két desszertgyűrűt külön-külön kistányérokra helyezünk, elosztjuk bennük a krémet, és lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
  6. A zseléhez a citromfüvet megmossuk, leveleit lecsipkedjük és csíkokra vágjuk. 2 kis levélkét nem csíkozunk fel, hanem félretesszük a díszítéshez.
  7. A bort egy kis kiöntőben elkeverjük a vízzel és a mézzel, hozzáadjuk a félretett, lereszelt zöldcitromhéj nagy részét és a felcsíkozott citromfüvet.
  8. Forrástól számítva 2-3 percig kis lángon főzzük, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk. Leszűrjük.
  9. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és a meleg almaléhez keverjük. Kb. félórára hűtőbe tesszük.
  10. A zselésedő levet a joghurtkrémre öntjük, ráhelyezünk 1-1 citromfűlevélkét úgy, hogy kissé belesüllyedjenek a zselébe, megszórjuk a maradék reszelt zöldcitromhéjjal.
  11. További 2 órás hűtés után levesszük róluk a desszertgyűrűt, és tálaljuk.

Tipp:
Ha nincs desszertgyűrűnk, akkor 2 üvegpoharat kibélelünk szendvicses zacskóval, eligazítjuk, hogy ne legyen annyira gyűrött, és belekanalazzuk a krémet. Ha megdermedt, rákanalazzuk a borzselét. Miután megszilárdult, a zacskó segítségével óvatosan kiemeljük a pohárból, lehámozzuk róla a zacskót, és tálaljuk.
Igaz, hogy a krém így meglehetősen rusztikus lesz, de az ízén ez mit sem változtat. :)



































Forrás: www.lecker.de