2015. január 20.

Fehér csokoládés-tejszínes tejeskávé karamellkrémmel





A receptet AzEszternél az egyik ismert, receptgyűjtő oldalon láttam, aki ezt az italt latte macchiatónak nevezte, ám utánanézve rájöttem, hogy ez sokkal inkább tejeskávé, hiszen egyrészt nincs benne tejhab, másrészt nem réteges, mint a fent említett olasz tejhabos kávés-tejes ital. Persze, ha a folyadékok megfelelő hőmérsékletűek, akkor így is kialakíthatóak a rétegek, amint az a második főzetnél nálam is kiderült, de a fotók még azt az első próbálkozást ábrázolják.
A recepten nem nagyon változtattam, csupán picit más arányokkal készítettem, és nem tettem bele fahéjat.
Meg kell mondjam, mindkettőnknek nagyon ízlett, sőt azóta már „Szempáj” barátom is kóstolta, és ő is szívesen kortyolgatta.
Egyúttal kiderült, hogy ez az a kávé, amit percekig képes vagyok szürcsölgetni, az sem zavar, ha langyosra hűl, nem úgy, mint a tejszínhabos presszókávé esetében, amit bizony elég hamar el tudok tüntetni, mert csak forrón szeretem.
Az ital tetejére a fotózás miatt alig tettem karamellkrémet, mert azonnal belesüppedt volna a tejszínhabbal együtt a tejeskávéba, de utólag bizony rákanalaztam egy kisebb adagot. Így dupla élvezetet nyújtott, és tökéletes ebéd utáni frissítőül szolgált.




Hozzávalók 2 személyre:

Tejeskávéhoz:
2,5 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg fehér csokoládé
80 ml presszókávé

Karamellkrémhez:
1,5 dkg vaj
3 dkg cukor
0,5 dl tejszín

Tetejére és díszítéshez:
2 púpozott ek. tejszínhab
egy csipet fahéj
fehér csokoládéforgács

elkészítés:
  1. A karamellkrémhez a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kis lángon világosra karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, és lassan forralva, krémmé főzzük.
  2. A tejet és a tejszínt  lábasba öntjük, és pár percig kis lángon forraljuk, hozzáadjuk és felolvasztjuk benne a felaprított csokoládét.
  3. A forró fehér csokoládés tejet vastag falú üvegpoharakba töltjük, és kétfelé osztva hozzáöntjük a frissen lefőzött kávét.
  4. A tetejükre tejszínhabot halmozunk, meglocsoljuk karamellkrémmel, megszórjuk egy-egy csipet fahéjjal, és csokoládéforgáccsal díszítjük.






A kávékészítésről itt olvashattok érdekességeket.