A gyömbérpaszta kiváló módja a gyömbér tartósításának, ha nem azonnal akarjuk felhasználni az egész gyökeret, ami sajnos hamar fássá válik, ha tovább tároljuk a kelleténél. Természetesen, mivel só is van benne, édességekhez így már nem adhatjuk, viszont indiai stílusú ételekhez tökéletes. Fokhagymával együtt is pürésíthetjük, vagy összekeverhetjük a már kész fokhagymakrémmel, és így pl. tandoori csirkéhez használható.
Sajnos az én gyömbérgyökerem már kissé fás volt, ezért a pürésítés nem volt egyszerű mutatvány. A képeken talán látszik, hogy nem is tudtam teljesen krémesíteni, szálkásabb lett, mint a friss gyökérből készült paszta.
Sajnos az én gyömbérgyökerem már kissé fás volt, ezért a pürésítés nem volt egyszerű mutatvány. A képeken talán látszik, hogy nem is tudtam teljesen krémesíteni, szálkásabb lett, mint a friss gyökérből készült paszta.
1 friss gyömbérgyökér
1 tk. só
1 tk. napraforgóolaj
elkészítés:
- A gyömbért megtisztítjuk (ha fiatal és vékony, nem szükséges), kisebb darabora vágjuk, turmixgépbe vagy botmixer poharába tesszük, hozzáadjuk a sót, az olajat, és pürésítjük. (Ha öregebb a gyökér, előbb lereszeljük, utána még pürésítünk rajta.)
- A pépet tiszta, jól záródó üvegbe kanalazzuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.