2013. november 13.

Fűszeres-sajtos kenyér


 


Az utóbbi időben állandóan kalácshoz hasonló tésztájú „Ági-zsömlét” sütök, és a kenyér valahogy háttérbe szorult. Pedig milyen jó látni, amikor kisül és az ember kíváncsian és mohón megszegi, hogy vajon milyen lett a belseje – az ízéről nem is beszélve. Így aztán most megint kenyeret készítettem, és örömmel kísérleteztem a hozzávalókkal. Az eredmény egy finom, fűszeres kenyér lett, amit jóízűen falatoztam ebéd gyanánt egy kis vajjal, szalámival és lila hagymával.






Hozzávalók 35 cm hosszú sütőformához:

45 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott tk. őrölt kömény
1 ek. majoránna
1 csapott ek. só
10 dkg reszelt trappista sajt
2 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 tk. cukor

1 dl tej
kb. 2,5 dl víz

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A liszteket elvegyítjük a fűszerekkel, a sajttal, hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt, a langyos vizet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd további fél órát kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, kezünkkel téglalap alakúra kihúzzuk úgy, hogy az egyik oldala akkora legyen, mint a sütőformánk.
  3. A tésztát feltekerjük, a végeit eldolgozzuk, és a kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük. A tetejét meghintjük liszttel, 3 helyen ferdén bevágjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután kevés vízzel megspricceljük.
  4. 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd a hőfokot 190°C-ra csökkentve megsütjük a kenyeret.
  5. 2-3 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük belőle, és rácsra téve teljesen kihűtjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc