2015. február 16.

Lapos vajas (pacsni)





Ági barátnőm nemrégiben oltári guszta „egérkéket” sütött. Ezzel kapcsolatban szóba került a pacsni. Emlékeztem rá, hogy Fahéj barátnőmnek is van egy pacsni receptje, amit ezer éve meg akarok sütni, de eddig nem került rá sor. És még mindig nem. :D A net a pacsni szót beütve ui. kidobott egy másik péksütiféleséget, ami főleg a formáját tekintve olyan érdekesnek tűnt számomra, hogy azonnal elmentettem a receptjét, és mivel a kenyerünk már igencsak fogyóban volt, másnap meg is sütöttem.
A lapos vajas az 1960-70-es években népszerű péktermék volt, nagy mennyiségben sütötték. Nem nevezhetjük leveles tésztának, de ahhoz hasonlóan vajjal készül, azonban a rétegek nem hajtogatással válnak el egymástól, hanem a közöttük lévő vaj alakítja ki azokat.
Én nem tettem bele aszkorbinsavat (ami egyébként egy sikértartalom-növelő adalékanyag), mert úgy gondoltam, nélküle is elég foszlós lesz a tészta. Bár az elkészítés folyamata cseppet sem bonyolult, mégis kifejezetten izgalmas volt, hiszen egyrészt még sosem láttam ilyen péksütit, ezért nagyon drukkoltam magamnak, hogy formájában olyan legyen, mint az említett weboldalon látott képen, és ízében is elnyerje a tetszésemet. Igaz, ez utóbbiban nem vagyok biztos, hiszen még sosem ettem, de az én lapos vajasom mindkettőnknél sikert aratott, a Kutya oda meg vissza volt érte, sőt Anya is dicsérte, így kiérdemelte, hogy felkerüljön a blogra. Engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a vajas rúdra, amit gyerekkoromban sűrűn vettünk – annak is ropogós volt a héja, és finom puha a belseje.
Talán vicces, de mi úgy ettük, hogy a rétegeket szétszedtük, megkentük tejföllel, és megpakoltunk édeskés ízű sajttal.








Hozzávalók 16 darabhoz:

66 dkg finomliszt
10 dkg nagyon hideg vagy fagyasztott vaj
7 dkg cukor
1 ek. só
1 tabletta aszkorbinsav (elmaradhat)
3 dkg friss élesztő
2 dl tej
kb. 2 dl víz

elkészítés:

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és 1 dl langyos vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszthez vegyítjük a sót, és a felfuttatott élesztővel, valamint a vaj kivétel a többi hozzávalóval lágy tésztává dagasztjuk.
  3. Három egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és 19°C-os szobában 40 percig pihentetjük. Közben kétszer átgyúrjuk.
  4. A megkelt tésztagombócokat ellapítjuk, és közel négyzet alakúra nyújtjuk. Az első tésztalapra ráreszelünk 5 dkg fagyasztott vajat, ráhelyezzük a másik tésztalapot, amire szintén vajat reszelünk, és befedjük azt a 3. tésztával.
  5. Letakarva pihentetjük jó negyedórát, majd kb. 42x42 cm-es négyzetté kinyújtjuk, és 16 egyenlő részre vágjuk. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük egymástól távolabb.
  6. Újabb 15 perc pihentetés után mindegyik tésztadarabot 15-20 cm hosszúra és 6-7 cm szélesre alakítjuk úgy, hogy a tésztalap közepétől kiindulva, ujjainkkal felcsippentgetjük a tésztát, miközben széthúzzuk azt. Így kialakul a középső borda, illetve mellette két oldalt létrejönnek az ún. árkok.
  7. A megformázott péksüteményeket letakarjuk, és meleg, párás helyen 30 perc alatt megkelesztjük.
  8. A pacsnikat lekenjük vízzel, és gőzös sütőben egymás után készre sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 230-250°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc


Megjegyzés: 
A formázás nagyon egyszerű - én a levegőbe emelve végeztem, nem a nyújtódeszkán, mert így könnyebb széthúzni a tésztát, és a hosszabb körmök nem sértik fel a pacsnik árkait. :D Fontos, hogy jól nyomjuk össze a tésztát a borda kialakításakor, hogy az megkelve se tűnjön el. Ha mégis így járunk, akkor az ujjainkat vagy a tenyerünk élét hosszában ráfektetve az árkokra, újra le lehet nyomni a tésztát. A bordák éle valóban ropogósra sül, az árkok pedig puhábbak, és ízre kellemesen édeskés. Jópofa kaland volt, és nem utoljára készítettem, mert ez lett az egyik kedvencem. :)









Az elkészítés főbb lépései:







Forrás: Sütőipari Egyesülés