2014. június 10., kedd

Hagymakrémleves sajtos pirítóssal





Nagyon szeretjük a hagymalevest, de valahogy mégsem kerül túl sűrűn az asztalra. Most megint megkívántam. Ezúttal szerecsendióval fűszereztem, ami kimondottan jót tett neki. A sajtos piritós pedig, ami ugyan nem számít különlegesnek, imádnivaló, ahogy kicsit elázik a levesben. :D
A hagymát természetesen nem kötelező pürésíteni – aki szereti, klasszikus módon is elkészítheti, az ízén ez mit sem változtat. :)

Hozzávalók 4 személyre:

4 fej vöröshagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 púpozott ek. Graham-liszt
1 l zöldség alaplé (leveskockából is lehet)
őrölt fehér bors
szerecsendió

1 dl tejszín
1 dl tej
személyenként 4 szelet félbarna kenyér
5 dkg trappista sajt

elkészítés:

  1. A megtisztított hagymákat félbevágjuk, vékonyra szeljük, és a felforrósított olajon kissé megpirítjuk.
  2. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével, megfűszerezzük, és addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul.
  3. Botmixerrel krémesre dolgozzuk a levest, majd hozzáöntjük a tejszínes tejet, és épp csak összeforraljuk. Tányérokba szedjük.
  4. A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk, megpirítjuk, még forrón megszórjuk reszelt sajttal, és egyet-egyet a tányérba mert levesbe tesszük. A többi kenyeret a leves mellé kínáljuk.