2014. március 6., csütörtök

Sajtos-sonkás kenyérfelfújt







A csirkelevest cipóban tálaltam, és ehhez ki kellett beleznem a „tányérokat”. A zsemlebelső pár napig várta, hogy készítsek belőle valamit, mire végül zsemlefelfújt lett belőle Lajos Mari receptje alapján. A Kutyának annyira ízlett, hogy elhatároztam, újra elkészítem, ezúttal egy kicsit tetszetősebb külsővel. Tettem hozzá sonkát és paprikát is, hogy még finomabb legyen.

Picit odakapta, mert elbambultam, de szerencsére csak nagyon ropogós lett a kenyér héja, nem szenes. :D





Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet kenyér (nálam vadkovászos fehér kenyérből)
1 dl száraz fehérbor
8 szelet paprikás csirkemellsonka (vagy bármilyen másféle sonka)
8 szelet zsíros sajt (trappista/eidami vagy házi füstölt sajt)
2 nagyobb tojás
3 dl tej
1 tk házi ételízesítő
őrölt fehér bors
1 szelet pritamin paprika
vaj a forma kikenéséhez
bármilyen zöldfűszer a díszítéshez

elkészítés:

  1. A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (vagy fel is kockázhatjuk), megforgatjuk a borban (ne áztassuk el!), kivajazott sütőtálba rendezzük és közé dugjuk a sonka- és sajtszeleteket.
  2. A pritamin paprikából levágunk egy szeletet, felcsíkozzuk, a csíkokat apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben egy pici vajon megfuttatjuk. Félretesszük.
  3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet és elkeverjük a sóval, a borssal, valamint az ételízesítővel. Szépen elosztva a kenyérre öntjük.
  4. A dinsztelt paprikát szétszórjuk a kenyéren, és az ételt előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Ha kész, megszórjuk valamilyen zöld fűszerrel és pár perc pihentetés után kínáljuk.