2014. március 6.

Sajtos-sonkás kenyérfelfújt





A csirkelevest cipóban tálaltam, és ehhez ki kellett beleznem a „tányérokat”. A zsemlebelső pár napig várta, hogy készítsek belőle valamit, mire végül zsemlefelfújt lett belőle Lajos Mari receptje alapján. A Kutyának annyira ízlett, hogy elhatároztam, újra elkészítem, ezúttal egy kicsit tetszetősebb külsővel. Tettem hozzá sonkát és paprikát is, hogy még finomabb legyen.
Picit odakapta, mert elbambultam, de szerencsére csak nagyon ropogós lett a kenyér héja, nem szenes. :D 





Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet kenyér (nálam vadkovászos fehér kenyérből)
1 dl száraz fehérbor
8 szelet paprikás csirkemellsonka (vagy egyéb sonka)
8 szelet zsíros sajt (trappista/eidami vagy házi füstölt sajt)
2 nagy tojás
3 dl tej
1 tk. házi ételízesítő
őrölt fehér bors

1 szelet pritaminpaprika
vaj a sütőformához
bármilyen zöldfűszer a díszítéshez

elkészítés:

  1. A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megforgatjuk a borban (ne áztassuk el!), kivajazott sütőtálba rendezzük, majd közé dugjuk a sonka- és a sajtszeleteket.
  2. A pritaminpaprikából levágunk egy szeletet, felaprítjuk, és kevés vajon vajon megdinszteljük. Félretesszük.
  3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, egyenletesen a kenyérre csorgatjuk és rászórjuk a dinsztelt paprikát.
  4. Az ételt előmelegített sütőben pirosra sütjük, és miután megsült, megszórjuk tetszés szerinti zöldfűszerrel. Pár perc pihentetés után tálaljuk.
Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy a kenyeret, a sonkát és a sajtot is kockára vágjuk, és miután a kenyérkockákat borba áztattuk, összeforgatjuk a sonkával, a sajttal, és a kivajazott sütőtálba szórjuk.