2019. július 6.

Frozen yoghurt – joghurtjégkrém fahéjas cseresznyeszósszal







Megint jégkrém! Megint cseresznye! Megint fahéj! :D Ez a hármas most nagy favorit nálam, de ezúttal a krém nem tojásos alapú, hanem egy kicsit könnyedebb formában készítettem, mascarponés joghurtjégkrémnek, azaz hangzatosabb néven, frozen yoghurtnak. Eredetileg sima pohárkrém lett volna belőle a szósszal rétegezve, de mivel a Kutyafül külföldre ment, én meg szerettem volna, hogy neki is jusson ebből a finomságból, ezért inkább fagyott formában tartósítottam, hogy mire hazaér, ne romoljon meg.
Kellemes, nem túl édes, hűsítő desszert – a cseresznyeszósszal alkot kerek egészet. :)






Hozzávalók 8 minikuglóf formához:

Fahéjas cseresznyeszószhoz:
50 dkg magozott cseresznye
4-5 dkg cukor
1 ek. frissen facsart citromlé
1 tk. őrölt fahéj
a fele mennyiségű főtt cseresznye
étkezési kukoricakeményítő (a gyümölcslé mennyiségétől függően, 3 g/dl)

Mascarponés joghurtkrémhez:
40 dkg natúr görög joghurt
15 dkg mascarpone
4 dkg porcukor
1 vaníliarúd (vagy 1 ek. vaníliakivonat)
1 ek. citromlé
a főtt cseresznye másik fele

Tálaláshoz:
kakaós kekszmorzsa

elkészítés:
  1. A szószhoz a cseresznyét a cukorral, a citromlével, a fahéjjal lábasba teszünk, és forrástól számítva, kis lángon, fedő alatt negyedórát főzzük.
  2. Leszűrjük, majd a fele mennyiségű cseresznyét visszatesszük a főzőlébe, és botmixerrel pürésítjük.
  3. Az így kapott sűrű cseresznyelét lemérjük, és dl-ként 3 g keményítőt számolva, simára keverjük egy kevés lével. (Nekem kicsit több, mint 3 dl cseresznyelevem lett, ezért 1 dkg keményítőt adtam hozzá.)
  4. A keményítős levet a többihez öntjük és besűrítjük vele a szószt. Kihűtjük.
  5. A krém hozzávalóit simára keverjük, összeforgatjuk a kihűlt, főtt cseresznye másik felével, és megtöltjük vele a kuglófformákat. Tálcára állítjuk, és folpackkal letakarva fagyasztóba tesszük.
  6. Fogyasztás előtt lehúzzuk róluk a formát, és kekszmorzsával megszórva, a cseresznyeszósszal együtt tálaljuk.
Tipp:
A krémet 1 l-es formában is kifagyaszthatjuk, vagy krémként üvegpoharakba is rétegezhetjük a gyümölcsszósszal.