2014. április 11., péntek

A Költészet Napjára


A jeles nap alkalmából Apukám, Szenti Ferenc költő versét ajánlom...



Április 25.

A meggy fehér virága
pelyhe-szirma száll s hullik;
havaz kertet gyöngyfehér
lepellel – nincs siráma.

A méhek még pár órát
remélnek – végül csókot
intnek a parány meggynek,
s röppennek oda, hol már
nyílna az akácvirág;
majd a hárs sárga lángja
ontja fényét, mint a NAP –
Volna ennél szebb világ!

*

Az ellopott szép tavasz
terén ölt a fagy, az ár;
látta Isten – szava nincs.
Nem köszönt: betört a nyár.

(2013.)





Lyukas süti







Pontosan úgy voltam a vasárnapi desszerttel, mint a Gabriella kalandjai a konyhában háziasszonya, akinek nagyon fájt a foga valamilyen édességre, amit nem kell sütni. Aztán mégis sütésre adta a fejét, de fontos szempont volt, hogy ne kelljen sokat pepecselni vele.
Én is ilyen pikk-pakk-megvan édességre vágytam, és akkor megláttam Gabriella fakanalas süteményét. Azonnal nekiálltam, de nem is én lennék, ha nem módosítottam volna rajta egy kicsit. Volt itthon még túróm, és az előző napi szintén túrós édesség után nem átallottam megint ezt a szívünknek kedves alapanyagot belecsempészni. A mázhoz kevesebb hozzávalót használtam, mert szerintem így is bőven elég lett. Az eredmény egy végtelenül egyszerű, ám nagyon-nagyon finom süti lett, ami még másnap is puha volt.
Én nagyobb tepsiben sütöttem, mint amit Gabriella javasolt, de még így is szép magas lett, hiszen ott volt benne a túró. A sütési idő pedig nálam jóval hosszabbra nyúlt, valószínűleg szintén a túró miatt, és igazából nem is tudom, mennyi idő alatt sült meg a sütemény, mert véletlenül elfelejtettem rápillantani az órára, miután bedugtam a tepsit a sütőbe. :D
Ha olyan nagy darabokra vágjuk, mint ahogyan a fotón is látható, akkor 15 szelet lesz belőle. A kockákat később megfeleztem, így takarosabbak lettek.







Hozzávalók 35 x 23,5 cm-es tepsihez: 

Tésztához: 
35 dkg finomliszt
25 dkg túró
12 dkg nyírfacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
kb. 2 dl tej
½ cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
csipet só 

Mázhoz: 
15 dkg puha vaj
10 dkg nyírfaporcukor
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
4 ek tej

elkészítés:


  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a sóval, valamint a megmosott és megszárított citrom reszelt héjával.
  2. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd simára dolgozzuk benne a túrót, belekeverjük a vajat, a citromlevet, és kisebb adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet is.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a kissé sűrű tésztamasszát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. A sütőpapír segítségével még forrón átemeljük a tepsiből egy tálcára, és fakanál végével sűrűn lyukakat nyomunk a tésztába, vigyázva, hogy ne lyukasszuk át teljesen.
  5. A tésztát átborítjuk egy tortarácsra, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
  6. Közben elkészítjük a mázat: a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gőz fölött összemelegítjük. Nem kell felforralni!
  7. Ha a tészta kihűlt, visszatesszük a tepsibe, rálocsoljuk a mázat, hagyjuk, hogy megdermedjen valamelyest, és éles késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk. Tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 30 perc biztos volt :D