2014. november 4.

Sertésmájjal töltött burgonya





Volt még a fagyasztóban apukám által hozott sertésmáj, de most nem akartam kirántani, illetve resztelt májat sem akartam készíteni belőle, hanem egy kicsit szokatlanabb formában szerettem volna viszontlátni. Persze ez inkább csak nekem szokatlan, biztosan van olyan, akinek ez nem számít annak. :)
A zöldségesnél most kivételesen kaptam pont megfelelő méretű krumplikat, és gondoltam, összeházasítom őket. Ha darált hússal működik a töltés, akkor biztos májjal is. Az eredmény nekem nagyon ízlett, és amikor Anyával is megkóstoltattam, közölte, hogy egyszer ő is csinált hasonlót. De jó, akkor már biztos nem csak mi ketten vagyunk, akik ezt az ételt feltalálták! :D






Hozzávalók 2-6 személyre (elő- vagy főételnek):

6 közepes méretű, sárga húsú burgonya (kb. 80 dkg)
15 dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
1 ek. mangalicazsír + egy kevés a locsoláshoz

őrölt fekete bors
½ csokor petrezselyemzöld
5 dkg puha vaj
6 dkg tejföl
3 dkg trappista vagy eidami sajt reszelve
kevés zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, 1 evőkanál zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
  2. Rátesszük a kis kockákra darabolt májat, és pár perc alatt megpároljuk. Hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk.
  3. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk, hogy a héja megszáradjon. Ezt még melegen lehúzzuk.
  4. Miután a krumpli langyosra hűlt, mindnek kikaparjuk a közepét, és a krumplibelsőt villával összetörjük. Összekeverjük a vajjal, sóval, borssal, a felaprított petrezselyemzölddel fűszerezzük, és hozzáadjuk a darált májat.
  5. A kivájt krumplikat megtöltjük a májas keverékkel, és a töltött krumplikat zsírral vékonyan kikent tűzálló edénybe rendezzük.
  6. A tetejüket meglocsoljuk 1-1 mokkáskanál olvasztott zsírral, mindegyikre 1-1 teáskanál tejfölt halmozunk, és előmelegített sütőbe toljuk.
  7. 20 perc után kivesszük a sütőből, mindet megszórjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsával, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad, vagy enyhén megpirul. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
Az esetlegesen megmaradt tölteléket kenyérre, péksüteményre is kenhetjük, és hideg vagy melegszendvicsként is kínálhatjuk.
 













A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.