2018. november 28.

Almás-túrós levél







A meggyes levél sikerén felbuzdulva úgy éreztem, ez a formázási technika jól működhet kelt tésztával is. Egy korábbi édes péksütiméhez nagyon hasonlóan képzeltem el az ízesítést, de hogy mégse legyen ugyanolyan, almát is csempésztem bele. Imádni való lett ez a pihe-puha, könnyű tészta, benne az illatos, gyümölcsös túrótöltelékkel! Hideg, téli reggeleken egy bögre tejjel vagy kakaóval testet-lelket melengető, napindító étel. :) Na jó, uzsonnára se utolsó! :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg cukor
1 mk. só
3 dkg olvasztott vaj
1,7 dkg friss élesztő
kb. 2 dl tej
kevés vaj a kelesztéshez

Töltelékhez:
25 dkg túró
5 dkg tejföl
1 tojás
7 dkg cukor
1 ek. frissen facsart citromlé
1 tk. vaníliakivonat
½ cs. karamellás pudingpor
20 dkg levétől kinyomkodott, reszelt alma

Tetejére:
1 kis tojás
jégcukor
porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük 1 dkg cukorral, valamint a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a langyos olvasztott vajat, és tésztává dagasztjuk. Kivajazott tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a tejföllel, a túróval, a vaníliakivonattal, és botmixerrel krémesítjük.
  4. Hozzávegyítjük a pudingport, a citromlével és az 1 dkg cukorral ízesített reszelt almát, és hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  5. A megkelt tésztát háromfelé vesszük, meggömbölygetjük, és negyedórát letakarva pihentetjük. Ezután 28-30 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és mindegyiket 4 cikkre vágjuk.
  6. Minden körcikk egyenes oldalai mentén 3-3, egymással párhuzamos bevágást ejtünk, majd úgy fordítjuk, hogy az íves rész legyen hozzánk közelebb, és a csúcs felfelé mutasson (lásd: meggyes levél utolsó kép). Így tesszük a sütőpapírral bélelt tepsikre.
  7. Mindegyik körcikk közepére 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk, majd a tésztát mindkét irányból ráhajtjuk a töltelékre, az alapjánál jól összenyomkodjuk és összecsippentjük.
  8. A péksüteményeket lekenjük felvert tojással, megszórjuk jégcukorral, és előmelegített sütőben megsütjük.
  9. A sütőből kivéve rácsra szedjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 13 perc