2014. április 4., péntek

Szezámkrémes falatkák zöldfűszeres-tojásos krémsajttal






Boldog Kukta, azaz Tóth-Nacsa Ági ismét játékra invitált, és én örömmel mondtam igent, mert egy olyan alapanyagot mutatott be, ami természetes és tartósítószerektől mentes. Ez a magas minőségű magkrém- és magolajcsalád pedig a Donum Terrae névre hallgat. Mivel én magam is egyre jobban odafigyelek arra, hogy miből sütök-főzök, nem volt kérdés, hogy részt veszek ebben a játékos versenyben, amelynek mottója „Főzz a Donum Terrae-vel!”. Persze sütni is lehet. :D A magolajok közül sajnos csak a tökmagolajat ismerem behatóbban, de azt annál sűrűbben használom; van is egy pár vele készült receptem a blogon.
Most viszont kínálkozott a lehetőség, hogy megismerkedjek az egyéb magokból készült termékekkel is. Nevezetesen a szezámmagból előállított krémmel, azaz a szezámkrémmel, amit tahini néven is ismerhetünk, és ez a sokak körében már jól ismert hummusz egyik fő alkotóeleme. Ezt kaptam ajándékba, hogy alkossak belőle valamit.
A verseny egyébként 3 hétig tart, és én már rögtön az 1. héten szerepet kaptam - az előétel kategóriában. Kicsit meg is lepődtem, mert nem számítottam rá, hogy ilyen hamar elő kell rukkolnom valami finomsággal, de egyáltalán nem bántam, mert így legalább jól megdolgoztattam az agykerekeket a jó ötlet reményében. Bár ez csak játék, mégis izgultam, mert attól féltem, hogy ha nem sikerül, amit kitaláltam, akkor elpazaroltam ezt a finom kis krémet. Szerencsére pillanatok alatt mi magunk is készíthetünk házilag szezámkrémet, ezért aztán hamar megnyugodtam. :)

Mivel kelt tészta rajongó vagyok, úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha ehhez a recepthez is dagasztok, de nem élesztővel és nem is nagy kedvencemmel, a vadkovásszal, hanem sima kovásszal. A kovászos kelt tészta ui. majdnem olyan természetes, mint ez a prémium kategóriás magkrém, tehát összeillenek. Csakis azért nem dolgoztam vadkovásszal, mert egyrészt elég sok időbe telik, mire fényképezőgép elé kerül a kenyér, másrészt a rendes kovásszal készülő péksütikhez biztosan könnyebben kedvet kapnak azok, akik ezt a receptet ki szeretnék próbálni.
Mindenképp keverni akartam a szezámkrémet valamivel, mert önmagában szerintem elég tömény és számomra csöppet kesernyés is, ill. szerettem volna pluszt ízt is csempészni bele, amitől számomra érdekesebb. Úgy érzem, ez sikerült, és azon túl, hogy nagyon klasszul kiérződik belőle a szezámkrém, ott van azért a pirospaprika, a fokhagyma, valamint a mustár is. Ez a falatka finom önmagában is, de előételnek mégsem tálalhatjuk föl csak úgy pőrén – kell rá valami. Hogy még jobban megbolondítsam, jól bevált, házi készítésű mascarponémat hívtam segítségül, amit ugyan ezúttal nem volt időm több napig csepegtetni, de elég kemény volt ahhoz, hogy egy kis friss zölddel és tojással elkeverve élvezetes, és a közelgő Húsvéthoz is méltó kenőanyag legyen belőle.
Elárulom, most először vettem medvehagymát, direkt a játék kedvéért! Azt persze csak sejteni vélem, hogy milyennek kellene lennie a legjobb ízű macihagymának, mert amit én raktam a szatyromba, az eléggé feledhető. Természetesen bármilyen más zöldfűszert is belecsempészhetünk a kencébe.

Lényeg a lényeg, én ezzel az előétellel kívánok jó játékot a versenyben részt vevő gasztroblogger-társaimnak! Hajrá-hajrá! ;)









Hozzávalók 2 kenyérrúdhoz (kb. 80 db falatkához):

K
ovászhoz:
125 g fehér kenyérliszt (BL-80)
3 g friss élesztő
80 ml víz

Tésztához:

az összes kovász
187,5 g fehér kenyérliszt (BL-80)
6 g só
1 ek burgonyapehely
12,5 g puha vaj
kb. 100 ml víz
5 g friss élesztő
olívaolaj a kelesztőtál kikenéséhez

Fokhagymás-paprikás szezámkrémhez:

1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 csapott tk őrölt pirospaprika
só ízlés szerint
2 ek szezámkrém

Mustáros szezámkrémhez:

3 ek szezámkrém
1 jó tk mustár
1 ek olívaolaj
őrölt fehér bors


Zöldfűszeres-tojásos krémsajthoz:

30 dkg házi készítésű mascarpone
őrölt fehér bors

4-5 szál medvehagyma és/vagy 1 kis csokor petrezselyemzöldje
3 főtt tojás
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

A kovászhoz előző este a lisztet tálba szitáljuk, majd összedolgozzuk a langyos vízben feloldott élesztővel. Letakarjuk és 20°C-on hagyjuk dolgozni egy éjszakán át.


  1. Másnap a többi lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a burgonyapelyhet, a vajat és a langyos vízben feloldott élesztőt, majd a kovászt is hozzáadva lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Egy kevés olívaolajjal kikenünk egy kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, és letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük. Majd átgyúrjuk és ismét 20 percig pihentetjük.
  3. Közben elkészítjük a különböző ízesítésű kencéket:
    - A paprikás szezámkrémhez a fokhagymát megtisztítjuk és áttörjük. Az olajat egy kis tejkiöntőben felmelegítjük (ne legyen túl forró, különben megkeseredik a paprika és a fokhagyma!), majd elzárjuk alatta a lángot és hozzákeverjük a paprikát, a sót és a fokhagymát, majd pedig simára keverjük az előzőleg jól átkevert szezámkrémmel.
    - A mustáros szezámkrémhez a mustárt a krémhez keverjük – ettől kicsit összeugrik –, majd pedig simára keverjük a többi hozzávalóval.
  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, 2 egyenlő részre vágjuk, mindkettőt ovális alakúra formázzuk, és egyenként mindkettőt kb. 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, nyújtás közben formára igazítjuk. A nyújtófa segítségével mindkettőt rátesszük egy-egy alufólia darabra.
  5. Az egyiket megkenjük a fokhagymás-paprikás szezámkrémmel, a másikat pedig a mustárossal, és a hosszabbik oldaluknál fogva, az alufólia segítségével feltekerjük. Kb. 40 cm hosszú tésztakígyókat kapunk.
  6. A rudakat átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és olívaolajjal megkent háztartási fóliával + konyharuhával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  7. Ha megkeltek, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kész péksüteményeket rácson hagyjuk kihűlni.
  8. A zöldfűszeres-tojásos krémsajthoz 2-3 nappal korábban elkészítjük a mascarponét. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk és felaprítjuk.
  9. A zöldségeket megmossuk, megszárítjuk, száraikat eltávolítjuk, felaprítjuk, a krémsajthoz keverjük, fűszerezzük, majd pedig a tojást is hozzáforgatjuk.
  10. A szezámmagot száraz serpenyőben, kis lángon enyhén átpirítjuk. (Én elfelejtettem.)
    A kenyérrudakat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mindegyikre 1-1 teáskanálnyi zöldfűszeres-tojásos krémsajtot kanalazunk, megszórjuk szezámmaggal és a kis szendvicseket petrezselyemlevélkékkel díszítjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc