2012. július 30.

Húsos káposzta







A káposztát nagyon sokáig nem szerettem. Épp elég ok volt, hogy zöldség és még savanyú is. Aztán évekkel ezelőtt kedvem szottyant megkóstolni Anya húsos káposztáját. Húúúha! Na, azóta szeretem. Mit szeretem?! Imádom! Odáig „fajultak” a dolgok, hogy végre magam is elkészítettem. Kettőnknek egyszerre 6 személyre is elegendő mennyiséget csináltam; 2 nap alatt megettük, és azon gondolkodtam, főzzek-e azonnal egy újabb adagot. :D






Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
1 ek. mangalicazsír
70 dkg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd zúzott fokhagyma
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
kb. 15 dkg rizs
víz
tejföl (ízlés szerint)
reszelt sajt (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A káposztát hideg vízzel átöblítjük, hogy ne legyen olyan savanyú.
  2. A zsírt lábasba téve felolvasztjuk, rátesszük a káposztát, kevés vizet öntünk rá, összeforgatjuk, és kis lángon, fedő alatt, néhányszor megkeverve puhára főzzük. (Ha nem főtte el a levét, fedő nélkül tovább pároljuk.)
  3. A rizst lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami a rizs mennyiségének a kétszerese, és fedő alatt, kis rést hagyva, kis lángon, keverés nélkül addig főzzük, amíg már majdnem teljesen elfőtte a levét. Elzárjuk alatta a lángot, és fedő alatt hagyjuk készre párolódni.
  4. A hagymát felaprítjuk, a zsíron megdinszteljük, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát és a fűszereket.
  5. Rátesszük a húst, és többször átkeverve készre sütjük. A rizst a húshoz forgatjuk, végül az egészet összekeverjük a káposztával. Tejföllel és friss kenyérrel együtt tálaljuk.
Tipp:
Ha később szeretnénk fogyasztani, akkor úgy is megmelegíthetjük, hogy egy hőálló tálba szedjük a húsos káposzta felét, megkenjük tejföllel, majd erre rétegezzük a káposzta másik felét, amire szintén tejfölt kenünk és megszórjuk reszelt sajttal. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.












2 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy megszeretted a káposztát! :D Nagyon finom lehet így elkészítve! :) Azt hiszem, ezt nekem is ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülnék neki, ha kipróbálnád, de már annak is, hogy felkeltette az érdeklődésedet. :) Mi ma is ezt ebédeltük, és most is elmondtuk, hogy annyira jól esett. Kenyérrel vagy kenyér nélkül, mindenhogy jó. :D

      Törlés