2012. július 30., hétfő

Húsos káposzta









A káposztát nagyon sokáig nem szerettem. Épp elég ok volt, hogy zöldség és még savanyú is. Aztán évekkel ezelőtt kedvem szottyant megkóstolni Anya húsos káposztáját. Húúúha! Na, azóta szeretem. Mit szeretem?! Imádom! Odáig „fajultak” a dolgok, hogy végre magam is elkészítettem. Kettőnknek egyszerre 6 személyre is elegendő mennyiséget csináltam; 2 nap alatt megettük, és azon gondolkodtam, főzzek-e azonnal egy újabb adagot. :D










Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
1 ek. mangalicazsír
70 dkg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd zúzott fokhagyma
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
kb. 15 dkg rizs
víz
tejföl (ízlés szerint)
reszelt sajt (elmaradhat)


elkészítés:
  1. A káposztát hideg vízzel átöblítjük, hogy ne legyen olyan savanyú.
  2. Egy lábosban megolvasztjuk a zsírt, rátesszük a káposztát, kevés vizet öntünk rá, összeforgatjuk, és kis lángon, fedő alatt, néhányszor megkeverve puhára főzzük. (Ha nem főtte el a levét, fedő nélkül tovább pároljuk.)
  3. A rizst lábosba tesszük, sózzuk, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami a rizs mennyiségének kétszerese, és fedő alatt, kis lángon, keverés nélkül addig főzzük, amíg már majdnem teljesen elfőtte a levét. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, és fedő alatt hagyjuk teljesen készre párolódni.
  4. A hagymát felaprítjuk, egy serpenyőben a zsíron megdinszteljük, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát, valamint a fűszereket.
  5. Rátesszük a húst, és többször átkeverve készre sütjük. A rizst a húshoz forgatjuk, végül az egészet összekeverjük a káposztával. Tejföllel és friss kenyérrel együtt tálaljuk.

Tipp:
Ha később szeretnénk fogyasztani, akkor úgy is megmelegíthetjük, hogy egy hőálló tálba szedjük a húsos káposzta felét, tetejét megkenjük tejföllel, majd erre rétegezzük a káposzta másik felét, amit szintén megkenünk tejföllel és sajtot szórunk rá.
180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.






















2 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy megszeretted a káposztát! :D Nagyon finom lehet így elkészítve! :) Azt hiszem, ezt nekem is ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülnék neki, ha kipróbálnád, de már annak is, hogy felkeltette az érdeklődésedet. :) Mi ma is ezt ebédeltük, és most is elmondtuk, hogy annyira jól esett. Kenyérrel vagy kenyér nélkül, mindenhogy jó. :D

      Törlés