2015. február 26.

Batáta krokett parmezánnal





A spájzpolc legalján árválkodó utolsó darab édesburgonya felhasználására hirtelen nem volt jobb ötletem, mint a krokett. Ezúttal azonban nem olajban, hanem sütőben akartam megsütni. Na itt rontódott el a dolog, mert egyrészt 180°C-on elég lassan sült, másrészt miután már úgy láttam, hogy majdnem elkészült, megkóstoltam, de nem voltam vele megelégedve. Valahogy nekem nem jött be a sütőben sült zsemlemorzsa íze, és eszembe jutott, hogy egy lefotózott, ám a blogra fel nem került karfiolfasírt kapcsán is már ugyanez volt a problémám.
Nem volt mit tenni, gyorsan elővettem a serpenyőt, de hogy ne csorbuljon annyira az abba vetett hitem, hogy az olaj nélküli sütés egészségesebb, ezért ezúttal kókuszolajat hevítettem, és abban sütöttem készre a krokettkéimet. És láss csodát, így már ízlett! :) Persze a bejegyzésnek mégsem adhattam azt a címet, hogy „sütőben, majd olajban sült krokett”. :D
Bár most a köret a lényeg, de elárulom, hogy grillezett csirkemellet készítettem hozzá.





Hozzávalók 14 darabhoz:

25 dkg édesburgonya
2 dkg parmezán sajt reszelve
½ mk. currypor
1 kis szárított csilipaprika

1 tojássárgája
5-8 dkg liszt
zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A meghámozott batátát felkockázzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen villával összetörjük. Hűlni hagyjuk.
  2. Az áttört batátához adjuk a tojássárgáját, a reszelt sajtot, a fűszereket, a felaprított csilipaprikát, és annyi liszttel, amennyit felvesz, viszonylag lágy tésztává dolgozzuk.
  3. A masszából evőkanállal kiveszünk egy adagot, nedves kézzel henger alakúra formázzuk, majd megforgatjuk a zsemlemorzsában. (Így alakíthatóbbá válik, és korrigálhatjuk az esetleges formai hibákat.)
  4. A megformázott kroketteket felhevített olajban pirosra sütjük, (sütés közben csökkentve a lángot), majd papírtörlőre szedjük és tálaljuk.