2013. március 27.

Gyors kalács


 


 
Két éve adventkor sütöttem először kalácsot, majd jött a húsvét, és egyértelmű volt, hogy nem bolti kalács kerül az asztalra. Akkor kétfélét készítettem: sósat és édeset. Előbbit jobban kedvelem sonkával, tojással, az édes verziót pedig csakis vajjal vagy valamilyen finom lekvárral kakaó mellé szoktam eszegetni.
Idén is szívesen vállaltam a húsvéti kalács sütését, és az ünnep előtt mindenképp ki akartam próbálni egy gyorsabb változatot, ráadásul finomliszt helyett kenyérlisztből. Advent vasárnap is abból sütöttem, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Hogy miért adtam neki a gyors kalács nevet? Azért, mert nem utólag és több részletben kell beledolgozni a vajat, hanem az is a többi hozzávalóval együtt kerül a tésztába. Ha kevesebb időnk van az előkészületekre, akkor az a kis időbeli nyereség is fontos szempont lehet. :)
Az alább megadott mennyiségekből én 2 db 25, ill. 30 cm hosszú kalácsot sütöttem (sütőformában), hogy Anyáéknak is jusson, de aztán kicsit megbántam, mert így mindkettő laposabb lett a vártnál.
Egy német nyelvű videóban láttam, hogy a kalácsot nem tojással, hanem vízzel kenték meg, mint ahogyan a kenyeret, így a teteje nem kevésbé barnult meg, és persze egyúttal fénytelen is lett. Természetesen, aki jobban kedveli a szép a klasszikusan fénylő, sötétebb héjú kalácsot, az kenje továbbra is a megszokott módon. ;)

 


Hozzávalók 1 kalácshoz:

60 dkg fehér kenyérliszt
8 dkg cukor
1 tk. só
5 dkg vaj
2 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej és habtejszín fele-fele arányban
2 ek. nagy szemű cukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. 2 dl tejszínes tejben felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
  2. Eközben a tálba szitált, cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a többi langyos, tejszínes tejjel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A vajas-tejszínes tejet a tojássárgákkal és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 3 db 30 cm hosszú rudat sodrunk, és letakarva 5 percet pihentetjük.
  5. A szálakat összefonjuk, a végét szépen eldolgozzuk, kissé aláhajtjuk, és a kalácsot a sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük. A tetejét bespricceljük vízzel, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  6. Újra bespricceljük vízzel, megszórjuk a nagy szemű cukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 35 perc