2014. augusztus 20.

Cukrozott sűrített tej házilag

 

 

 



Rumos diófagyit akartam készíteni, csak épp sűrített tejet felejtettem el venni hozzá. Korábban azzal ittuk a kávét, ezért mindig volt itthon, de jó ideje már nem veszünk. Többször megfordult a fejemben, hogy házilag kellene elkészíteni, mert akkor biztos csak az van benne, amit én magam beleteszek.
Aztán, ahogy az már lenni szokott, nem csak a sűrített tej, de a házi előállításának igénye is feledésbe merült. Mígnem ugyebár eljött ama fent említett pillanat, amikor kellett volna a fagyihoz. A kisboltban épp nem lehetett kapni, kedvem pedig nem volt csak emiatt elkarikázni a távolabbi bevásárlóközpontba. Nya, hát akkor net beizzít, nézzük, hogy is lehet ezt házilag prezentálni! Naná, hogy egyből minimum tizenötféle verzió köszönt vissza. Végül összegyúrtam belőlük egy sajátot, csökkentett mennyiségű hozzávalókból. Igaz, készíthettem volna jóval többet is, a Kutyánszki ui. imádja csak úgy a szájába folyatni a bolti tubusosat. Ám én nem járulok hozzá, hogy magába töltsön 1,5 dl tömény cukrot, még akkor sem, ha házi. Így aztán szinte csak annyit főztem, amennyi a fagyihoz kellett, azt a kis minimális pluszt viszont nem sajnáltam kikanalaztatni a Kutyával a befőttesüvegből. :D
Az én sűrített tejem nagyon szépen besűrűsödött, kissé meg is karamellizálódott. Nem kellett várnom másnapig, hogy igazán olyan legyen, amilyennek lennie kell. Nem bánom, hogy ilyen lett, mert szerintem a jól megszokott ízhez képest sokkal finomabb. :)
Aki azonban a semlegesebb ízt és a folyósabb állagot kedveli, az egész nyugodtam a felére csökkentheti a főzési időt.

 




Hozzávalók kb. 1,5 dl-hez:

2 dl tej
1,5 dl habtejszín
12 dkg cukor

elkészítés:
  1. A hozzávalókat kis lábasba tesszük, felforraljuk, és állandó keverés mellett nagy lángon 10 percig főzzük.
  2. Kis lángon, néha megkeverve főzzük tovább 30-60 percig, attól függően, milyen sűrűre szeretnénk.
  3. Ha már kezd sűrűsödni, elzárjuk alatta a lángot (vagy tovább főzve megvárhatjuk, hogy aranysárga árnyalatú legyen), és vízfürdőbe tesszük hűlni.
  4. A sűrített tejet befőttesüvegbe kanalazzuk, lezárjuk és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Megjegyzés:
A kész sűrített tejet hagyományosan a kávénk lágyítására, de bonbonok, sütemények töltésére és fagylaltkészítéshez is felhasználhatjuk.

Tipp:
Aki úgy jobban kedveli, a még forró sűrített tejbe keverjen 2,5 dkg puha vajat.