Évek óta terveztem, hogy felfújtat készítek, de soha nem került rá sor, pedig jó pár recit elolvastam, és találtam is nekem tetszőeket. Most, hogy volt itthon még maradék túróm, adódott a lehetőség, hogy végre nekiálljak. Annak idején mindenképp a túrószuflét akartam legelőször kipróbálni, így most valóban ezzel kezdem a felfújtak sorát, mert az már biztos, hogy nem ez volt a legutolsó alkalom, hogy készítettem. Nekünk nagyon ízlett, nem is értem, miért vártam vele annyi ideig.
Utólag úgy látom, hogy az én bögréim túl nagyok voltak (2 dl-esek), a krémet pedig háromfelé osztottam, ezért a szuflé éppen hogy csak a forma fölé emelkedett, és mire lefotóztam, majdnem teljesen össze is esett. Fotózáskor pedig elfelejtettem belekanalazni, pedig akkor jobban látszódott volna a szuflé állaga.
Azt javaslom, hogy vagy csak kétfelé ossza a krémet, aki kedvet érez hozzá, vagy 4 kisebb formát válasszon.
Utólag úgy látom, hogy az én bögréim túl nagyok voltak (2 dl-esek), a krémet pedig háromfelé osztottam, ezért a szuflé éppen hogy csak a forma fölé emelkedett, és mire lefotóztam, majdnem teljesen össze is esett. Fotózáskor pedig elfelejtettem belekanalazni, pedig akkor jobban látszódott volna a szuflé állaga.
Azt javaslom, hogy vagy csak kétfelé ossza a krémet, aki kedvet érez hozzá, vagy 4 kisebb formát válasszon.
Hozzávalók 3-4 személyre:
25 dkg sovány túró
3 dkg búzadara
5 dkg puha vaj
6 dkg cukor
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. puha vaj + 1 ek. kristálycukor a sütőformákhoz
porcukor a szóráshoz
elkészítés:
- Egy tálba szűrőt teszünk, kibéleljük konyharuhával, beletesszük az összetört túrót, és 2-3 órán át állni hagyjuk, hogy a benne lévő savó lecsepegjen.
- 2 db 2 dl-es vagy 4 db 1,5 dl-es szufléformát/bögrét kikenünk vajjal, és beszórjuk kristálycukorral.
- A vajat a cukorral krémesre keverjük, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd belekeverjük a lecsepegtetett túrót és a búzadarát.
- A tojásfehérjét félig felverjük, majd a vaníliás cukrot is beleszórva, kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós masszához forgatjuk.
- A szufléalapot a formákba töltjük úgy, hogy a krém 1 cm-rel a formák széle alá érjen. A formákat jénai tálba állítjuk, félig felengedünk forró vízzel, és előmelegített sütőbe toljuk. (A sütőt közben tilos nyitogatni, különben a felfújt összeesik.)
- Ha a felfújtak teteje pírt kap, kivesszük a sütőből, és megszórjuk porcukorral. Tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (vagy hőlégkeverés 175°C)
sütési idő: kb. 30 perc