2012. augusztus 30., csütörtök

Hagymás karajszeletek tükörtojással





A Kutyafül miatt ugyebár szinte mindig csirkemellet eszünk, ha húst sütök, és csakis azért tudom megenni olyan gyakran, mert mindig másként készítem el. Most azonban nem volt kedvem hozzá - disznóhusira vágytam. A karaj az egyik kedvenc sertéshús részem, mert különleges zamata van.
Az utóbbi időben sűrűn készítek csőben sült húsokat, így ezúttal is ebben a formában szerettem volna az asztalra tenni. Tükörtojással még sosem kombináltam, de több helyen is láttam már, hogy kivitelezhető. Érdekelt, hogy marad rajta a húson a toji. Hát nem marad - legalábbis nekem lefolyt a fehérje nagy része. A tapasztalatból okulva azt javaslom, hogy a hússzeleteket rakjuk a lehető legszorosabban egymás mellé, és így üssük rá a tojásokat. Aki már készített ilyen húst, az persze megoszthatja velem a titkot, hátha jobb ötlete van. :)






Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet karaj
tej
2 nagyobb fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erős paprika
4 tojás
őrölt fekete bors
cayenne bors
liszt
2 ek mangalicazsír

elkészítés:


  1. A karajszeleteket üvegtálba tesszük és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, majd egy éjszakára hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap leöntjük róla a tejet, a kisujjnyi vastag szeleteket enyhén kiklopfoljuk, a széleken körben bevagdossuk, (ez megakadályozza, hogy a hús sülés közben összeugorjon) és sózzuk-borsozzuk.
  3. A szeleteket lisztbe mártjuk, forró zsiradékban hirtelen kisütjük, majd alufóliába csomagoljuk és félretesszük.
  4. A hagymát megtisztítjuk, az erős paprikával együtt felkarikázzuk és a maradék zsíron megdinszteljük.
  5. A fokhagymát megpucoljuk, vékonyra szeljük, a már piruló hagymára dobjuk és enyhén megpirítjuk.
  6. A husikat vékonyan kizsírozott hőálló edénybe egymás mellé rendezzük, a sült hagymát elosztjuk rajtuk, közepükbe fészket készítünk és mindegyikbe 1-1 tojást ütünk. (Ha a fehérje kicsit lefolyik, nem baj, a húsok egyben fogják tartani.)
  7. A tojásokat sózzuk, meghintjük cayenne borssal, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
A húsokat egy nagyobb, kiolajozott serpenyőbe tesszük, így ütjük rá a tojásokat, majd fedő alatt készre sütjük.