2014. január 21., kedd

Sárgarépás palacsinta túróval töltve – variációk egy témára





Jó régóta ott lakott a hűtőben 2 sárgarépa. Majd' minden nap nézegettem őket, de hetekig nem nyúltam hozzájuk. Általában köretnek szoktam elkészíteni, most viszont valami mást akartam kihozni belőlük. Közben megkívántam a palacsintát is. Össze kellene őket házasítani – gondoltam. Ha a krumpli és a cukkini jó kapcsolatot ápol a palacsintatésztával, akkor tuti, hogy a répa se veszik össze vele: palacsintatészta előkészít, reszelő előkap, reszelt sárgarépa és palacsintatészta egymásnak örök hűséget fogad, és már meg is volt az ebéd. Persze nem ettem meg az összeset, maradt másnapra is. Mivel azonban a palacsintát kicsit szenvedős melegíteni (mikroellenes vagyok), kitaláltam, hogy szaftossá alakítom és sütőben sütöm meg. Az biztos, hogy nem utoljára készült. :)






Hozzávalók 9 palacsintához:

Palacsintatésztához:
15 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
25 dkg finomliszt

1 tojás
5 dl 1,5%-os tej
2 dl víz
1 tk. só
½ mk. cukor
1 ek. olívaolaj

Töltelékhez:
30 dkg túró
4 ek. tejföl
1 ek. aprított metélőhagyma (szárított is lehet)
1 csapott tk. só
őrölt fehér bors

Tetejére (b) variációhoz):
4 ek. tejföl
1 dl tej
1 tojássárgája
őrölt fehér bors

aprított metélőhagyma

elkészítés:

  1. A tojást villával felverjük, kisebb adagokban, felváltva simára keverjük benne a lisztet és a vízzel hígított tejet, majd hozzáadjuk az olajat. A palacsintatésztát fél órát pihentetjük.
  2. A sárgarépákat megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, összekeverjük a reszelt répával, és a pihentetett palacsintatésztához keverjük.
  3. Egy palacsintasütő serpenyőben kevés olajat hevítünk, merőkanállal elosztunk benne egy adag tésztamasszát (a merőkanál hátával széjjelebb húzzuk a répát a még nyers tésztán, hogy mindenhova egyenletesen jusson), és egymás után kisütjük a palacsintákat.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük és minden palacsintát megkenünk 1 púpozott evőkanálnyi töltelékkel.
    a) A palacsintát feltekerjük és már ehetjük is.
    b) A feltekert palacsintákat félbevágjuk, és hőálló edénybe rendezzük. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, a tejjel, a sóval, a borssal, meglocsoljuk vele a palacsintákat, és 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, pirulásig sütjük. Tálaljuk.