A szomszéd bácsitól egy zacskó körtét kaptunk kóstolóba, de 2 darab kivételével nem ettük meg, hanem a gyümölcsös tálban hagytam puhulni, mígnem annyira megértek, hogy jobbnak láttam, ha valamilyen édességbe teszem. Mivel az utóbbi hetekben mellőztem a süteménysütést, épp időszerűnek éreztem, hogy ezt újra megtegyem. Igazi őszi édesség kerekedett ki belőle. A körte íze hangsúlyos, a csokoládétól pedig különleges. Anya imádta. :)
Bár nem túlzottan édes, mégis laktató desszert – én már egy fél szelettől is tele lettem. :D
Bár nem túlzottan édes, mégis laktató desszert – én már egy fél szelettől is tele lettem. :D
Hozzávalók 20 cm-es tortához:
Tésztához:
28 dkg finomliszt
5 dkg darált pekándió
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. sütőpor
1 kis tojás
Csokoládés körtekrémhez:
45 dkg körte (tisztított, magozott mennyiség)
1 ek. citromlé
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
3 tojássárgája
1,5 dl tej
2 dkg finomliszt
5 zselatinlap
Díszítéshez:
pekándió
étcsokoládé forgács
elkészítés:
Tésztához:
28 dkg finomliszt
5 dkg darált pekándió
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. sütőpor
1 kis tojás
Csokoládés körtekrémhez:
45 dkg körte (tisztított, magozott mennyiség)
1 ek. citromlé
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
3 tojássárgája
1,5 dl tej
2 dkg finomliszt
5 zselatinlap
Díszítéshez:
pekándió
étcsokoládé forgács
elkészítés:
- A darált pekándióval, cukorral, fahéjjal, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
- A tésztát háromfelé osztjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és 20 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk. A tésztalapokat egymásra helyezzük, közéjük sütőpapírt téve, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- A tésztalapokat sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük (egyszerre 2 darab fér rá), és előmelegített sütő középső részében egymás után megsütjük. A lapokat tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A meghámozott, magházától megfosztott körtét lábasba tesszük, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a citromlevet, a fele mennyiségű porcukrot, és felforrósítjuk. Felolvasztjuk benne a darabokra tördelt étcsokoládét, majd az előzőleg hideg vízbe áztatott, alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Elzárjuk alatta a lángot.
- A tojássárgáját a többi cukorral lábasba tesszük, habosra kavarjuk, majd simára dolgozzuk benne a lisztet, és vékony sugárban hozzákeverjük a felhevített tejet.
- Kis lángon, folyamatos keverés mellett a szokásosnál egy kicsit sűrűbb állagú cukrászkrémmé főzzük. Apránként hozzáadva, simára keverjük benne a csokoládés körtepépet, és kihűtjük.
- A krémet háromfelé vesszük, hűtőbe tesszük, és amint elkezd kicsit meghúzni, betöltjük vele a tésztalapokat. Az utolsó adag krémmel körbekenjük a torta oldalát is.
- A torta szélét felezett pekándióval és étcsokoládé forgáccsal díszítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc/tésztalap
A krém kicsit nehezebben köt, ezért érdemes a lapokat kapcsos tortaformába tenni, vagy tortagyűrűt helyezni köréjük. Ebben az esetben nem baj, ha a krém még önthető állagú.