2018. május 4.

Földiepres krémtorta




 


Nagyon várom már, hogy legyen szabadföldi eper. Addig azonban nem vagyok hajlandó pénzt kiadni az üvegházban termesztett, felfújt, epernek jobbára csak a külsőségei alapján nevezhető, íztelen gyümölcsért. A földieper utáni sóvárgásom viszont nagyon is jelen van, és túlzottan türelmetlen ahhoz, mintsem hogy kivárja, mire ez az imádom-gyümölcs a valódi napsütéstől beérni méltóztatik. :D Így hát kénytelen voltam előtúrni őkelme lefagyasztott változatát a frigóból, hogy elő eperszezont tartsak a konyhában.
Ha jól emlékszem, tavaly csak egyetlen epres sütit sikerült sütnöm, de az sem a klasszikus módon nevezhető epresnek, mert csak a hozzá kínált öntetbe csempésztem bele a gyümölcsöt. Szóval eléggé ki vagyok már éhezve rá. :D Most krémes édességre vágytam, és ez a torta lett belőle. :) Egy másik tortám ihlette, mégsem érzek hasonlóságot a kettő között, mert ízben teljesen eltérnek egymástól. Igaz, most bolti pudingot és nem saját főzésű krémet használtam, de szerintem így is finom desszertet sikerült kreálnom. :)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
6 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Epres réteghez:
30 dkg (mirelit) eper
3 dl eperlé
2 dkg cukor (elmaradhat)
3-4 zselatinlap

Krémhez:
1 cs. tejszínes pudingpor
1 cs. fehér csokoládés pudingpor
8 dl tej
18 dkg porcukor
15 dkg vaj

Tetejére:
2,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
3 dkg pirított mandulapehely
néhány szem földieper (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tésztához a tojássárgákat a porcukorral kihabosítjuk, majd a liszttel felváltva, kisebb adagokban óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  2. A piskótát pár percig a formában hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tortarácsra téve kihűtjük.
  3. Az eperlevet a cukorral addig hevítjük, amíg gyöngyözni nem kezd (vagy amíg a cukor fel nem olvad), majd elzárjuk alatta a lángot, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük annyi időre, amíg dermedni nem kezd, de még önthető állagú.
  4. A piskótát visszatesszük az elmosott tortaformába, és rákapcsoljuk a peremét. Az epret karikára szeljük (a mirelit eper félig kiengedve könnyen szeletelhető, majd tányérra téve így hagyjuk teljesen kiolvadni), kirakjuk vele a piskótát, majd egyenletesen ráöntjük/rásimítjuk a kocsonyásodásnak indult eperlevet. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  5. A krémhez kevés tejben simára keverjük a pudingport, és a forrásban lévő többi tejhez adva felfőzzük. A pudingot folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni.
  6. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, hozzádolgozzuk a pudingot, és a krémet a zselés rétegre simítjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  7. A tortát késsel elválasztjuk a forma szélétől, lekapcsoljuk róla a peremet, és tálra tesszük. A torta teljes felületét bevonjuk a porcukorral ízesített tejszínhabbal, a tetejét megszórjuk pirított mandulapehellyel, vagy ha van friss eprünk, tetszés szerint elrendezzük a tortán.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc